SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 366 >>

DEVAM: 31- KÖPEĞİN YALAMASINDAN DOLAYI KAB'l YIKAMA BABl

 

حَدَّثنَا مَحَمَّد بْن يَحْيَى. حَدَّثنَا ابْن مريم. أَنْبَأَنَا عُبَيْد اللَّه بْن عمر، عَن نافع، عَن ابْن عمر؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((إِذَا ولغ الكلب فِيْ إناء أحدكم، فليغسله سبع مرات)).

 

İbni Ömer r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu,demiştir:

 

'' Köpek sizden birisinin kabını yaladığı zaman o (kabı) yedi defa yıkasın. ''

 

 

AÇIKLAMA:

 

363, 364, 365 ve 366 nolu Hadisler

 

Bu babta iki ayrı senedIe Ebu Hureyre r.a.'den rivayet edilen, yine ayrı ayrı senedIerle Abdullah bin El-Muğaffel'den ve Abdullah bin Ömer r.a.'dan rivayet edilen hadis-i şerif, köpeğin, diliyle bir şey yaladığı kabın yedi defa yıkatılmasını emreder. Buhari, Müslim ve Ebu Davud da Ebu Hureyre r.a.'in hadisini müteaddid senedIerle rivayet etmişlerdir. Abdullah bin El-Muğaffel r.a.'in hadisini ise Müslim, Ebu Davud, Ahmed, Darekutni. Tahavi ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir.

Bütün rivayetlerde yedi defa yıkama emri bulunmaktadır. Ancak hangi defasında suya toprak karıştırılacağı hususunda değişik rivayetler vardır. Müslim ve Ebu Davud'un bir rivayetinde; ....... = «İlk defası topraklı su ile ... » buyuruluyor. Bunlardaki diğer bir rivayet İbn-i Maceh'deki rivayet gibi; .........= Sekizinci olarak toprağa bulanmış su ile yıkayınız» şeklindedir. Ebu Davud'un sahih olan diğer bir rivayetinde ise; ........=" Yedinci defa topraklı su ile ... » tabiri vardır. Ebu Davud'un şerhi El-Menhel'de beyan edildiğine göre Tirmizi, EI-Bezzar ve Şafii'nin sahih bir rivayetinde ise; .........= «İlk veya sonuncu defa topraklı su ile ... " ifadesi bulunur. Bezzar'ın başka bir rivayetinde ise; "Yedi defanın birisi topraklı su ile ... " tabiri bulunur. Müslim'in şarihi Nevevi, Taharet kitabının konuya ilişkin 26'nci babında ezcümle şöyle söyler:

 

"Beyhaki ve başkaları (yukarıda belirtilen) bu rivayetlerin hepsini nakletmişlerdir. Bu rivayetlerin değişik oluşu gösteriyor ki; şart olan husus, yıkamaların birisinde suyun topraklı olmasıdır. Topraklı suyun birinci veya sonuncu defada kullanılması şart değildir.

 

Sekizinci olarak toprağa bulanmış su ile yıkayınız» rivayetine gelince bizim mezhebimiz (Şafii mezhebi) ve Cumhur'un mezhebi de budur ki: Bu fıkradan murad "Onu yedi defa yıkayınız. Bu defaların birisinde suya toprak karıştırılmış olsun. Toprak sanki sekizinci yıkama yerini tutarcasına ona sekizinci ismi verilmiştir.»

 

Ebu Davud'un Sünen'inin şerhi El-Menhel'de verilen bilgiye göre Hasan-i Basri ve bir rivayete göre Ahmed bin Hanbel hadisin zahiri ile hükmederek yedi defa safi su ile yıkatıldıktan başka sekizinci defa toprakla bulanmış su ile yıkatılması gerekir, demişlerdir.

 

Nevevi aynı babta daha sonra şunları belirtir: "Bizce köpeğin, dili ile bir kabtan sıvı bir madde alması ile köpeğin her hangi bir parçasının dokunması arasında bir fark yoktur.

 

Yani köpeğin sidiği, pisliği, kanı, teri, kılı, salyası veya herhangi bir tarafı temiz bir şeye dokunurken dokunan ve dokunulan şeylerden birisinde ıslaklık bulunursa aynı şekilde birisi toprakla bulanmış olmak kaydı ile yedi defa temiz su ile yıkamak gerekir.

 

Bir köpeğin defalarca veya birden fazla köpeğin anlatılan şekilde dokundukları bir kabı temizlemek için arkadaşlarımızın üç görüşü vardır : En sıhhatlı görüşe göre hepsi için yalnız yukarda belirtildiği gibi yedi defa yıkamakla kab temizlenmiş sayılır. (Diğer görüşleri buraya almayı gerekli görmüyorum'

 

Köpeğin dokunduğu kab başka nedenle de necis olmuş olsa bile yedi defa yıkamakla kab temizlenmiş olur. Yani diğer necaset için ayrıca yıkamak gerekmez.

 

Toprakla bulanmış su ile yıkamak yerine sekizinci defa safi su ile yıkamak veya o kabı büyük bir göle batırıp yedi defa yıkamak için gereken süre kadar su içinde bekletmek en kuvvetli kavle göre kafi sayılmaz.

 

Yine en sıhhatlı kavle göre toprak yerine sabun ve benzeri temizleyici bir maddeyi kullanmak yeterli değildir.

 

Kullanılacak toprağın temiz olması gerekir.

 

Köpeğin necis ettiği ıslak bir madde başka bir maddeye arada ıslaklık varken dokunursa dokunduğu maddenin de aynı şekilde yedi defa yıkanması gerekir.

 

Köpeğin dokunduğu madde sıvı değil de donuk yağ gibi katı halde ise, dokunulan yeri ve etrafını iyice oymak suretiyle atmak gerekir. Kalan kısım temiz sayılır.

 

Köpek beslemek mes'elesine gelince: İhtiyaç olmadan sırf hoşlandığı veya böbürlendiği için kişinin köpek beslemesi haramdır. Ziraat, av, hayvancılık ve evleri korumak için ise caizdir.

 

Hanefi alimleri köpeğin salyası ile görülmeyen diğer necasetler arasında bir fark yoktur, diyerek üç defa yıkamayı kafi görmüşlerdir. Onlar yedi defa yıkamaya ait hadis'i mendubluk anlamına yorumlamışlardır. Hanefi alimlerin bu görüşünü nakleden Ebu Davud'un Sünen'inin şerhi EI-Menhel yazarı ezcümle şöyle söyler:

 

'Hanefi alimleri bu hususta Ebu Hureyre'nin 3 defa yıkamakla yetinmiş olduğuna dair Tahavi ve Darekutni'nin mevkuf olarak rivayet ettikleri hadisi delil göstermişlerdir. Yedi defa yıkamaya ait hadisin ravisi de Ebu Hureyre olduğu için Ebu Hureyre'nin ameli (yani üç defa yıkaması) yedi defa yıkama keyfiyetinin neshedildiğini gösterir. Bu yollu izah, hadisin ravisinin yorumu ve tahsisi veya neshi ile amel etmenin gerekliliğine ait Hanefi alimlerin usulüne uygundur. Fakat cumhur'un usulüne uygun değildir.

 

EI-Menhel yazarı iki tarafın görüşünü ve delilleri ile aralarındaki mukayeseyi uzun uzun izah etmektedir. Arzu edenler onun Taharet kitabının «EI-Vudu' bi• Su'ril-Kelb» babına bakabilirler.

Köpeğin su içtiği kabtaki suyun hükmü hususunda Maliki mezhebinde 4 rivayet vardır.

 

1. Tahirdir.

2. Necistir.

3. Beslenmesine izin verilmiş olanın temiz, diğerinin ise necistir.

4. Evcil köpek ile yabani olanı ayırmaktır.

 

363 nolu hadisin baş kısmında Ebu Hureyre r.a.'in Irak halkına hitaben; «Ey Irak halkı siz zan ediyorsunuz ki. .. » fıkrası ile ilgili olarak Sindi diyor ki: Ebu Hureyre çok hadis rivayetinde bulunduğu için bazı kimseler onun rivayet ettiği hadislerin sıhhat derecesini araştırırlardı. Ebu Hureyre r.a., kendisi hakkında bir. şüpheye mahal olmadığını ifade etmek için böyle hitap etmiş olabilir. Muhtemelen onun zamanında bile bazı Kufe'liler 3 defa yıkamanın yeterliğine hükmettikleri için böyle hitabta bulunmuş olabilir.