SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 3 >>

DEVAM: 1. RESULULLAH S.A.V.'İN SÜNNETİNE İTTİBA ETMENİN GEREĞİNE DAİR VARİD OLAN HADİSLER

 

حَدّثَنا أبو بَكْرِ بن أبي شيبة، حَدّثَنا أبو معاوية ووكيع، عَنْ الأعمش، عَنْ أبي صالح، عَنْ أبي هُرَيْرَةَ، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((مِن أطاعني فقد أطاع اللّه، ومِن عصاني فقد عصى اللّه)). هذا الحديث مما انفرد به المصنف.

 

Ebu Hureyre (Radiyallahu anh)’den yapılan rivayete göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki;    “Her kim bana itaat ederse hakikatta Allah’a itaat etmiş olur ve her kim bana isyan ederse  gerçekten Allah’a isyan etmiş olur…”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif'de Resullulah (s.a.v)'e itaat, Allah'a taat ve O'na isyan Allah'a isyan sayılmıştır. Çünkü peygamber, Allah'dan aldığı emirleri halka tebliğ etmeye me'murdur. Onun tebliğ ettiği hususlarda O'na itaat edenler, aslında hakiki amir olan Allah'a itaat etmiş olur. İsyan bakımından da durum aynıdır Bu hadis Nisa süresinin aşağıdaki yazılı 80.ayetinin mealini ihtiva eder. Ancak şu fark var ki ayet-i kerime Resulullah'a isyan eden kişilerin masiyetlerinden doğan vebalinin tamamen kendilerine ait olduğu ve bundan dolayı Resulullah için her hangi bir sorumluluğun bahis konusu olmadığı, zira onun görevinin halkı günah işlemekten korumak olmadığı ve ona düşen hizmetin sadce Allah'ın emirlerini tebliğ etmek olduğu durumunu bildirmek amacını taşıyor.

 

 ''Her kim peygambere itaat ederse muhakkak Allah Taala'ya itaat etmiş olur ve her kim yüz çevirirse --aldırma.--Çünkü seni onların üzerine (günahlardan) koruyucu olarak göndermedik.''[Nisa 80] Ayet-i Celilenin mealini yukarıdaki hadis-i şerifin tercemesiyle karşılaştığımız zaman aralarındaki yakın münasebetleri görmek mümkündür. Biz burada ayeti celilenin izahına girmiyeceğiz. Yalnız bir noktayı belirtmek lüzumunu hissediyorum O da şudur:

Ayet- Kerime'de:

 

''Her kim yüz çevirirse ey Resul! sana uymaktan i'raz ederse aldırma. O, seni mahzun etmesin.'' anlamını ifade eden ilahi emir tefsir kitablarında beyan edildiği vechiyle cihadın farz kılınmasından öncedir. Bilahare inen cihad ayetleriyle bu tip insanlarla mücadele ve savaşma emri verilmiştir.

 

 

SONRAKİ