SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 4 >>

DEVAM: 1. RESULULLAH S.A.V.'İN SÜNNETİNE İTTİBA ETMENİN GEREĞİNE DAİR VARİD OLAN HADİSLER

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن عَبْدُ اللّه بن نمير، حَدّثَنا ذكريا بن عدي، عَنْ ابْن المبارك، عَنْ مًحَمَّد ابْن سوقة، عَنْ أبي جعفر، قَالَ:

 - كان ابْن عمر إذا سمع مِن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم حديثا لم يعده ولم يقصر دونه.

 

Ebu Cafer (Radiyallahu anh)’den, şöyle söylediği rivayet edilmiştir; “İbn-i Ömer (Abdullah) (Radiyallahu anh), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den bir hadis işittiği zaman o hadisi işittiği gibi aynen tutardı. Onda ifrat ve tefritte bulunmazdı.”

 

 

Bu hadis. sihah-ı Sitte sahiplerinden sadece İbn-i Mace rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Abdullah İbn-i Ömer (r.a.) hazretleri hadislere ittiba etmekle meşhur idi. Tirmizi'nin rivayet ettiğine göre Şam halkından birisi Hacc-ı Temettü' (önce yalnız umreye niyetlenip onu tamamladıktan sonra hac yapma) şeklini ona sorup bu şekil haccın caiz olduğu yolunda cevap alınca, Şam'lı şahıs Ona ''Baban hacc-ı Temettu'u yasaklamıştı'' diye karşılık veriyor. Bunun üzerine İbn-i Ömer (R.A) adama şu soruyu yöneltiyor:

 

--Söyle bakalım' Eğer babam temettu' haccını yasaklarsa ve Nebi (s.a.v) temettu' haccını bizzat yapmışsa babamın emrine mi uyulacak yoksa Resulullah (s.a.v)'in emri mi tutulacaktır? diyor. Adam :

 

-- Elbette Resulullah (s.a.v)'in emri tutulacaktır, diye cevap veriyor. İbn-i Ömer :

 

-- Resulullah (s.a.v)'in temettu' haccını yaptığı sabittir, diyerek fetvasını kesinlikle Resulullah'a ittibya bağlıyor.

 

Tirmizi, bu olayı naklettikten sonra Resulullah (s.a.v)'in temettu'haccını ifa ettiğine dair İbn-i Ömer 'den rivayet edilen hadisin hasen sahih olduğunu söyler.

 

Hadis-i Şerif'e bağlılığı ile haklı olarak şöhret kazanan İbn-i Ömer'in babasına nasıl muhalefet ettiği burada görülüyor. Halbuki Nebi (s.a.v)'in temettu' haccını yaptığına dair olan hadis'in babasına ulaştığına ve o hadisten daha kuvvetli bir delil babasının elinde bulunmadıkça bu hadise muhalefet etmediğini bildiği halde babasının fetvası hılafına fetva veriyor ve bilinen bu hadis muvacehesinde babasının sözüyle amel etmenin uygun olmadığını rahatlıkla ifade ediyor.

 

İbn-i Ömer'in hadislerin inceliklerine riayeti hususundaki tutum ve davranışları hadis kitablarında yazılı olup hadisçiler arasında meşhurdur. Sindi, İbn-i Maceh'in haşiyesinde bundan bir nebze bahsetmiştir.

 

 

SONRAKİ