SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 6 >>

DEVAM: 1. RESULULLAH S.A.V.'İN SÜNNETİNE İTTİBA ETMENİN GEREĞİNE DAİR VARİD OLAN HADİSLER

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن بشار، حَدّثَنا مًحَمَّد بن جعفر، حَدّثَنا شُعْبَةَ، عَنْ معاوية بن قرة، عَنْ أبيه، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((لا تزال طائفة مِن أمتي منصورين لا يضرهم مِن خذلهم حتى تقوم الساعة)).

 

Kurret b. Eyas (r.a.)’den, Resulullah (s.a.v.)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir; “Benim ümmetimden, daima Allah Teala tarafından desteklenen ve onlara yardımcı olmayan halkın zarar veremiyeceği bir cemaat kıyamet kopuncaya kadar hiç eksik olmayacaktır.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif, İslam aleminde Allah Taala'nın sevgi ve yardımına mazhar olan bir cemaatun her devirde bulunacağını ve kıyamate kadar  bu halin devam edeceğini müjdeliyor.

 

Bu cemaatın Allah Taala tarafından alacakları yardımı: ''Münkirlere karşı kullandıkları susturucu hüccetler, hak ve hakikatları isbatlayıcı burhanlar ve ikna edici deliller'' diye yorumlayan hadis alimlerine göre bu cemaat ilim ehlidir. Yardım ve desteği kılıçlar.mızraklar ve benzeri silahlar ile açıklayanlara göre ise; bu cemaat gazilerdir. Yetkili alimlerin çoğu birinci görüştedirler. İbn-i Maceh  de hadis-i şerif bu konuya almakla ilk görüşe temayül etmiş oluyor.

El-Hakim, Ulumü'l-Hadis adlı kitabında, İmam Ahmed b. Hanbel 'in bu taife hakkında şöyle söylediğini nakleder:

 

''Eğer bu taife hadis ehli değil ise hangi zümre olduğunu bilemem.'' Kadı Iyaz da: ''Resulullah (s.a.v) . bu taife ile Ehl-i Sünnet ve'l-cemaatı ve hadis ehlinin mezhebine inananları kasdetmiştir''., diyor. Buhari de Sahih'inde ''Bu taife ilim ehlidir'', demiştir. İmam-ı Suyuti ise bu hadisi naklettikten sonra: ''Bu taife ile müctehidler kasdedilmiştir. Çünkü mukallide alim denmez. Bu hadis ictihad kapısının kıyamete kadar açık olduğunu delallet eder'', diyor. İmam-ı Nevevi de bu taifenin muayyen bir zümre olmayıp, Allah Teala yolunda hizmet eden mücahitler, fıkıhçılar, hadisçiler, tasavvufçular ve ma'rufu emredip münkeri nehiyedenler gibi zümreler içerisinde dağınık halde bulunması muhtemeldir. Bu taifenin muayyen bir yerde ve toplu halde bulunmaları gerekli değildir. Muhtelif ülkelerde yek diğerinden ayrı olabilirler.'' der.

 

 Hadis-i şerifte, kıyamet kopuncaya kadar böyle bir taifenin bulunacağını bildirmektedir. Kıyametten maksad asıl kıyamet olmayıp O'na yakın bir zamandır çünkü, hadislerle sabit olduğu veçhile kıyamet yaklaşınca esen bir rüzgar ile beraber bütün mü'minlerin ruhları kabzedilecek, yer yüzünde ehl-i iman var oldukça asıl kıyamet kopmayacak. Ne zaman ki mü'min kimse kalmaz, hepsi vefat eder ve yer yüzü kafirlerden ibaret olursa o zaman asıl kıyamet kopar.

 

Kurret b. Eyas b. Hilal el-Müzeni Ebu Muaviye el-Basri'dir. 22 hadis rivayet etmiştir. Ravisi, oğlu Muaviyedir. Hz. Muaviye (R.A.) zamanında hariciler'in bir kolu olan Ezraklar tarafından şehid edildi. (Bak : Hulasatu Tezhib-i Tezhib'i Kemal, s. 315-316-Bulak h. 1301)

 

 

SONRAKİ