SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 10 >>

DEVAM: 1. RESULULLAH S.A.V.'İN SÜNNETİNE İTTİBA ETMENİN GEREĞİNE DAİR VARİD OLAN HADİSLER

 

حَدّثَنا هشام بن عمار. حَدّثَنا مًحَمَّد بن شعيب، حَدّثَنا سَعِيد بن بشير، عَنْ قتادة، عَنْ أبي قلابة، عَنْ أبي أسماء "ارحبيّ"، عَنْ ثوبان؛ أن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قَالَ:  - ((لا يزال طائفة مِن أمتي على الحق منصورين، لا يضرهم مِن خالفهم حتى يأتي أمر اللّه، عز وجل)).

 

Sevban r.a.’den,Resulullah s.a.v.’in şöyle söylediği rivayet edilmiştir; “Benim ümmetimden, hak üzerinde, düşmanlarını yener ve muhaliflerinden zarar görmez bir cemaat, Allah (Azze ve Celle)’nin emri (kıyamet günü) gelinceye kadar eksik olmayacaktır.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifte geçen kıyamet gününden maksadın ne olduğu 6 nolu hadis-i şerif'in izahında geçtiği için oraya müracaat edilebilir. İmam-i Süyuti, altıncı hadisin izahında belirttiğimiz veçhile 6 ve 9 nolu hadislere dayanarak ictihad kapısının açık olduğu görüşünü savunmuştur. Hanbeli mezhebine mensup alimlerin çoğu ve onların dışında kalan bazı alimler bu hadislere istinaden her zaman müctehidlerin bulunmasının gerekli olduğu ve herhangi bir zamanın müctehidsiz kalmasının caiz olmadığını söylemişlerdir. Cumhur-ı Ulema ise zamanın müctehidsiz kalmasının caiz ve mümkün olduğu görüşünü benimsemişlerdir. Cumhur'un delillerinden birisi şudur :

 

Buhari, Müslim ve diğer sahih hadis kitap sahiplerinin ''Kitabü'l-İlim'' bahsinde İbn-i Mace'nin bu eserde 52 no da rivayet ettiği aşağıdaki sahih hadis-i şerif, ilmin kalkacağını, alimlerin tükeneceğini, cahillerin alimlerin yerlerine geçirileceklerini bildiriyor. İlim ve alimlerin yokluğu ictihad ve müctehidin yokluğunu gerektirir. Şu halde bir zmanın müctehidsiz kalması mukadderdir. (6)

 

 Abdullah b. Amri'bni'l-As (R.A.)'den şöyle dediği rivayet edilmiştir.

Resulullah (s.a.v)'den (Veda haccında) işittim. buyurdular ki:

''Allah Taala ilmi, kullarının göğüslerinden söküp çıkarmak süretiyle değil, alimlerin ruhlarını kabzetmek suretiyle alıp neticede hiç bir alim bırakmayınca halk bir takım cahil kimseleri kendilerine reis kılarlar. Bunlara dini sorular sorulur. Bu cahiller de bilmedikleri halde fetva vermeğe girişirler. Dolayısıyla dalalete düşerler. Halkı da dalalete sürüklerler.''

 

 

SONRAKİ