SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 11 >>

DEVAM: 1. RESULULLAH S.A.V.'İN SÜNNETİNE İTTİBA ETMENİN GEREĞİNE DAİR VARİD OLAN HADİSLER

 

حَدّثَنا أبو سَعِيد "عَبْدُ اللّه بن سَعِيد"، حَدّثَنا أبو خالد الأحمر، قَالَ: سمعت مُجَالِدا يذكر عَنْ الشَّعْبِيَّ، عَنْ جابر بن عَبْدُ اللّه، قَالَ:

 - كنا عند النبي صلى اللّه عليه وسلم فخط خطا. وخط خطين عَنْ يمينه، وخط خطين عَنْ يساره، ثم وضع يده في الخط الأوسط فقَالَ: ((هذا سبيل اللّه)). ثم تلا هذه الآية: {وأن هذا صراطي مستقيما فاتبعوه ولا تتبعوا السبل فتفرق بكم عَنْ سبيله}. ((6/ سورة الأنعام/ الآية 53))

 

Cabir b.Abdillah r.a.’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir; “Biz Nebi s.a.v.’in yanında idik. Bir çizgi çizdi. O’nun sağına ve soluna da ikişer çizgi çizdikten sonra mübarek elini ortadaki çizginin üzerine bırakıp,  “Bu, Allah’ın yoludur” buyurdu. Sonra bu ayeti okudu; “Gerçekten bu benim dostoğru yolumdur. Artık O’na uyunuz. Başka yolları takip etmeyiniz. Sonra bunlar sizi Allah Teala’nın yanından ayırır…” (En’am 153)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu ayeti celile ve hadis-i şerifte işaret edilen Allah'ın yolu Kur'-an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye'nin göstermiş olduğu din yoludur. Mü'minlerin, bütün durum ve davranışlarında, söz ve yaşantılarında bu doğru ilahi yolu takip ile mükellef oldukları ayette apaçık olarak bildirilerek buyuruluyor ki ; Ey Resulullahın ümmeti! Artık siz de bu dosdoğru yolu izleyiniz. Bütün imkan ve gayretlerinizi bu yolu takip etmeğe harcayınız. Sakın başka yolları izlemeyiniz. İslam dinine aykırı batıl ve dalalet yollarına girmeyiniz. Aksi takdirde Allah Taala'nın sizler için seçmiş olduğu dosdoğru ve mutluluk hedefine ulaştırıcı Sıra-ı Müstakim'den ayrılır da sapıklara düşüverirsiniz.

 

Resulullah (s.a.v)'de ilk çizdiği çizginin sağ ve solunadört çizgi çizmekle ve bu gerçekleri ifade eden ayet-i celileyi tilavet buyurmakla İslam dininin ve bu dine süluk edenlerin durumunu belirtmiş oluyor ve müslümanların sırat-ı müstakimden en ufak bir inhirafa meydan vermemelerinin lüzumuna, dalalete götürücü yolların görünüşte doğru yola çok yakın olup O'na benzediği için az bir dikkatsizlik yüzünden bile batıl yollara saplanma tehlikesine dikkatlari çekmiş oluyor.

 

 

SONRAKİ