SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 12 >>

باب تعظيم حديث رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم والتغليظ على مِن عارضه.

2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا أبو بَكْرِ بن أبي شيبة، حَدّثَنا زيد بن الحباب، عَنْ معاوية بن صالح، حَدّثَني الحسن بن جابر، عَنْ المقدام بن معد يكرب الكندي؛ أن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قَالَ:  - ((يوشك الرجل متكئاً على أريكته يحَدّثَ بحديث مِن حديثي فيَقُولُ: بيننا وبينكم كتاب اللّه عز وجل. فما وجدنا فيه مِن حلال استحللناه. وما وجدنا فيه مِن حرام استحرمناه. ألا وإن ما حرم رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم مثل ما حرم اللّه)).

 

El-Mikdam b. Ma’dikerib el-Kindiy r.a.’den rivayet edildiğine göre Resulullah s.a.v. buyurdular ki; “Süslü tahtına –koltuğuna- yaslanmış adam'a, benim hadislerimden birisi okunur da o (kişi)nin, vaziyetini hiç bozmadan ''Bizlerle sizler arasında Allah Teala’nın kitabı vardır.Ondan bulduğumuz helal şeyleri, helal sayıyoruz, haram olarak bulduğumuz şeyleri de haram kabul ediyoruz.''  diyebilme zamanı yaklaşmıştır. Sizleri ikaz ediyorum! (Kur’an-ı Kerim’de bulunan bütün hükümler haktır.) Ve Resulullah s.a.v.’in haram kıldığı şeyler Allah Teala’nın haram kıldığı şeyler gibidir. (Kitab ve Sünnet arasında bir ayırım yapılamaz.)”

 

(Yani bu hadis Kur'an'da bulunan hükümlerin dışındadır. Onun için bu hadise itibar etmeyiz.) diye bilme zamanı yaklaşmıştır. Sizleri ikaz ediyorum! (Kur'an-ı Kerim'- de bulunan bütün hükümler haktır.) Ve Resulullah (S.A.V.) 'in haram kıldığı şeyler Allah Taala'nın haram kıldığı şeyler gibidir. (Kitab ve Sünnet arasında bir ayırım yapılamaz.)'

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i şerif'in baş kısmı hadisi dinleme adabına riayet etmeği kınıyor. Hadis-i şerif'i dinliyenin edebli, saygılı, inançlı bir tarz da ve kendine çekidüzen vermek süretiyle dinlemesinin lüzumuna işaret ediyor.

 

Hadisin son kısmı da dini kaynak olması bakımından hadislerin ayetler hükmünde olduğunu, mü'minlerin dikkatini çekerek bildiriyor. Çünkü gerek ayetleri ve gerekse hadisleri tebliğ eden, Peygamber (S.A.V.) 'dir. Hepsini O'ndan alıyoruz. Hakikatte ise Resulullah'ın tebliğ ettiği  bilümum hükümler ilahidir. Şar-i Hakiki Allah Taala'dır.

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜM: Hadis-i şeriflerle amel etmek ve onlara tabi olmak mecburiyeti vardır. H a t t a b i diyor ki : Kur'an-ı Kerim'de bulunmayan mes'elelerde sünnet-i seniyyye'ye muhalefet etmenin tehlikesi bu hadis'te belirtiliyor, gerekli ikaz yapılıyorç H a r i c i l e r ve R a f ı z i l e r, Kur'an'ın zahirini tutup O'nun beyanı mahiyetindeki sünneti terkettiler Bu yüzden şaşırıp dalalete düştüler. H a t t a b i, sözlerine devamla diyor ki : Bir sahih hadise rastlandığı zaman, Kur'an'da bulunmayan bir hüküm ifade eder gerekçesiyle red edilemiyecektir. Çünkü sabit olan hadis'in kendi başına hüccet olduğu bu hadis-i şeriften anlaşılıyor.