SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 16 >>

DEVAM: 2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن يحيى النيسابوري، حَدّثَنا عبد الرزاق، حَدّثَنا معمر، عَنْ الزهري، عَنْ سالم، عَنْ ابْن عمر؛

 - أن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم قَالَ: ((لا تمنعوا إماء اللّه أن يصلين في المسجد)) فقَالَ ابْن له: إنا لنمنعهن. فقَالَ، فغضب غضبا شديدا، وقَالَ: أحَدّثُك عَنْ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم وتقول: إنا لنمنعهن؟.

 

İbn-i Ömer r.a.’den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah s.a.v. şöyle buyurdu demiştir; “Kadınları mescitte namaz kılmaktan men etmeyiniz.” (Bunun üzerine) İbn-i Ömer (Abdullah’ın bir oğlu bir rivayete göre ismi Vakid’dir.) babasına; “Biz kesinlikle onlara mani olacağız, deyince İbn-i Ömer çok kızdı ve ona dedi ki; “Ben sana Resulullah s.a.v.’in hadisini okuyorum sen; “Biz kesinlikle onlara mani oluruz “ dersin… dedi.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i Şerifi  Buhari , Cum'a kitabının 12. Babında, Müslim  de Namaz kitabının 29. Babında zikrediyorlar. Bu hadis-i şerif kadınların  mescidlere gitmelerine cevaz veriyor. Bu cevazın geceye mahsus olduğuna dair bir kayıt da yoktur. Kadınların namaz için mescidlere gitmeleri hakkında yukarıda zikrettiğim bablara Buhari ve Müslim müteaddit hadisleri almışlardır. Bazı hadislerde gece kaydı var. B u h a r i 'nin yukarıda yazılı babında İbn-i Ömer'den rivayet edilen başka bir hadis de Resulullah (S.A.V) 'in şöyle buyurduğu naklediliyor :

 

''Geceleyin mescidlere gitmeleri için kadınlara izin veriniz.''  Müslimde aynı babda İbn-i Ömer'den şu hadisi rivayet ediyor: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki: ''Geeleyin mescidlere gitmek üzere kadınların evden çıkmalarına mani olmayınız.''  Bazı rivayetlerde ''Geceleyin'' kaydı bulunduğu için bir kısım hadis alimleri İ b n - i M a c e h'in buraya aldığı rivayetteki metinde olduğu gibi kayıtsız olan (geceleyin kaydı olmayan) hadisleri kayıtlı olan hadisler gibi yorumlamışlardır. Yani kadınların geceleyin mescidlere gitmeleri engellenmemeli, fakat gündüz menedilebilir demişlerdir. Ehl-i fisk-u fücur akşam,yatsı ve sabah namazı zamanında sefahat veya uyku ile meşgul oldukları için kadınlar rahatlıkla mescidlere gidebilir. Fakat gündüz öğle ve ikindi zamanı rahatlığı bulamazlar. Onun için yalnız geceleyin camiye çıkmaları caiz kılınmıştır, diye yorumda bulunurlar.

 

Bir kısım hadis alimleri ise, geceleyin kadınların evden çıkmaları gündüze nisbeten daha çok şüphelere yol açar. Geceleyin çıkmaları tecviz edildiğine göre, gündüz de çıkmalarına izin verilmiş sayılır. Zaten bazı rivayetlerde ( İ b n - i M a c e h 'in rivayeti gibi ''gece'' kaydı yoktur. Kayıtsız olan bu rivayetleri olduğu gibi kabul etmek gerekir, derler.

M ü s l i m 'in yukarıda anılan babındaki hadisleri açıklayan şarih  N e v e v i de diyor ki:

Bu babda geçen hadislerden kadınların mescidlere gitmelerine mani olunamıyacağı açıkca anlaşılıyor. Ancak alimlerin hadislerden aldıkları şu şartlara riayet edilirse gitmeleri engellenemez. Aksi takdirde gitmeleri caiz değildir.

 

 

ŞARTLAR:

 

1. Güzel koku sürünmeyecekler

2. Süslenmiyecekler

3. Sesi duyulan bilezik ve benzeri zinet eşyasını takınmış olmayacaklar

4. Pek kıymetli elbiseleri giyinmiş olmayacaklar

5. Erkeklerle karışık gidip gelmiyecekler

6. Erkeklerin şehvet duygusunu tahrik edecek genç yaşta ve benzeri durumda olmayacaklar

7. Yolda sarkıntılık gibi herhangi bir tehlike olmayacak. (10)

 

Bu şartlara tam manasiyle riayet edildiğinde kadınlar  (evli ve cariye hariç) ın mescidlere gitmelerine mani olmak haramdır. Evli kadınlara ve cariyelere kocalarının ve efendilerinin mani olmaları ise tenzihen mekruhtur.

 

Burada kadınların mescidlere gitmeleri hususunda  Hanefi ve Şafii mezheb görüşlerini kısaca belirtmek uygun olur, mülahazası ile kısaca anlatayım :

 

Hanefi mezhebine göre; kadınların mescidlere gitmeleri mekruhtur. Ancak İmam Azam'a göre şehvet edilmeyecek yaşa varmış ihtiyar kadınların öğle, ikindi ve cuma namazına gitmeleri mekruh değildir. Ebu Yusuf  ve  Muhammed'e göre  böyle kadının geceleyin de mescide gitmesi mekruh değildir.

 

Şafii mezhebinde ise İmam Nevevi'nin de yukarıda zikrettiği şartlar tahakkuk ettiği takdirde kadınların mescidlere namaz için gitmeleri caizdir. Fakat evde namaz kılmaları efdaldır. Kadın şehvet edilecek yaşta ise, veya bu yaşta olmamakla beraber süslenmiş veya güzel kokular sürünmüş ise camiye gitmeleri mekruhtur. İmam veya naibi onlara mani olabilir. Kadının kocasından veya velisinden veyahut cariye olup efendisinden izin alınmamış ise veya izin almakla beraber bir fitne korkusu varsa camiye gitmeleri haramdır.