SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 17 >>

DEVAM: 2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا أحمد بن ثابت الجدري و أبو عمر وحفص بن عمر؛ قَالا: حَدّثَنا عبد الوهاب الثقفي، حَدّثَنا أيوب عَنْ سَعِيد بن جبير، عَنْ عَبْدُ اللّه بن المغفل؛

 - أنه كان جالسا إلى جنب ابْن أخ له فحذف. فنهاه، وقال: إن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم نهى عنها وقَالَ ((إنها لا تصيد صيدا ولا تنكي عدوا، وإنها تكسر السن وتفقأ العين)). قَالَ، فعاد ابْن أخيه يحذف. فقَالَ: أحَدّثَك أن رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم نهى عنها ثم عدت تحذف؟ لا أكلمك أبداً.

 

Abdullah bin Muğaffel r.a.’den rivayet edildiğine göre yeğeni (erkek kardeşinin oğlu) onun yanında oturuyordu. Yeğeni sapan ile fiske taşını attı. Abdullah onu taş atmaktan men etti ve dedi ki;  “Resulullah s.a.v., sapanla fiske taşını atmayı yasakladı ve; <Sapanla atılan taş ile av avlanmaz, düşman da yaralanmaz –kırılmaz- öldürülmez ve muhakkak diş kırar, göz yaralar –çıkarır-.> buyurdu.”

 

Abdullah’ın yeğeni tekrar sapanla taş atınca Abdullah ona; “Ben sana Resulullah s.a.v.’in sapanla taş atmayı yasakladığına dair hadis-i şerif okuyorum sen yine taş atmaya başladın artık bundan sonra ilelebed seninle konuşmayacağım”, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şarif'in ihtiva ettiği önemli şer'i hüküm Abdullah  b. Muğaffel'in  '' Bundan sonra ilelebed seninle konuşmayacağım'' sözüdür. Demek ki, Resulullah (s.a.v.) 'in sünnet-i seniyyesine muhalefetle onun yasakladığı bir şeye israr ve devam eden kişiyi terketmek ve ona küs durmak caiz ve uygundur.

 

''Mu'min kişinin din kardeşinden üç günden fazla küs kalması caiz değildir.'' mealindeki hadis-i şerif 'in böyle bir dini mes'eleden dolayı küs kalmaya şümulü yoktur.

 

Diğer bir Şer'i hüküm de ''Bununla av avlanmaz'' buyuruğudur. Şu halde sapanla atılan fiske taşı ile vurulan ve öldürülen hayvan eti yenmez. Bu çeşit hayvan eti, yenmesi haram olan etler hakkındaki M a i d e suresinin 3. ayetinde geçen ''Mevkuze'' (sopa ve benzeri şeylerle vurulup öldürülen hayvan) kelimesinin şumulüne girdiği bu hadisle açıklanmış olur.