SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 22 >>

DEVAM: 2. RESULULLAH S.A.V.'İN HADİS'İNE TA'ZİM VE ONA MUARIZ OLANI TEHDİD

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن عبَّاد بن آدم، حَدّثَنا أبي، عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ مًحَمَّد بن عمرو، عَنْ أبي سلمة، عَنْ أبي هُرَيْرَةَ ح وحَدّثَنا هناد بن السري، حَدّثَنا عبدة بن سليمان، حَدّثَنا مًحَمَّد بن عمرو، عَنْ أبي سلمة، أن أبي هُرَيْرَةَ قَالَ لرجل:  - يا ابْن أخي إذا حَدّثَتك عَنْ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم حديثا فلا تضرب له الأمثال.

 

Ebu Seleme r.a.’den rivayet edildiğine göre Ebu Hureyre r.a., bir adama buyurdular ki; “Ey yeğenim ben sana Resulullah s.a.v.’den hadis rivayet ettiğim zaman, sen ona karşılık olarak darb-ı meselleri anlatma.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif Abdest bahsinde 485 numarada daha tafsilatlı olarak geçmektedir. İbn-i Mace'nin haşiyesi Sindi, bu hadisin izahında diyor ki : Ebu Hureyre (r.a.)'in muhatabı İbn-i  Abbas (r.a.)'dır. Aralarındaki konuşma şöyle cereyan ediyor : Ebu Hureyre (r.a.) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den,

 

''Ateşin tesir edip değiştirdiği maddeden dolayı abdestinizi yenileyin (yani abdestiniz bozulmuştur, yeniden abdest almanız gerekir) ''

 

Hadisi rivayet edince, İbn-i Abbas diyor ki: (buna göre) Ateşte ısıtılmış su ile abdest almış olursak tekrar soğuk su ile abdest almamız mı gerekecektir? (yani anlattığın bu hadise göre sıcak su ile alınan abdest geçersizdir.)

 

Ebu Hureyre , hadisle kast edilen manayı şöyle açıklıyor: Ateşte pişirilmiş yemeğin yenmesi, abdestin yenilenmesini gerektirir. Sıcak su ile alınan abdestin yenilenmesi hadiste istenmemiştir.

Hadiste kast edilen manayı izah ettikten sonra Ebu Hureyre (r.a.), İbn-i Abbas'a yukarda tercemesini verdiğimiz hadisi söyliyerek, şunu demek istiyor : Hadis-i şeriflerden kastedilen manaları iyice bilmeli, Re'ye dayalı sözlerle hadis-i şeriflere karşı çıkılmamalıdır.