SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 48 >>

DEVAM: 7. BİD'ATLARDAN VE MÜCADELEDEN UZAK DURMANIN BEYANI

 

حَدّثَنا علي بن المنذر، حَدّثَنا مًحَمَّد بن فضيل. ح وحَدّثَنا حوثرة بن مًحَمَّد، حَدّثَنا مًحَمَّد بْن بشر، قَالا: حَدّثَنا حجاج بن دينار، عَنْ أبي طالب، عَنْ أبي أمامة، قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((ما ضل قوم بعد هدى كانوا عليه إلا أوتوا الجدل)) ثم تلا هذه الآية {بل هم قوم خصمون}. ((43/ سورة الزخرف/ الآية 58)).

 

Ebu Usame r.a.'den, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu  nakledilmiştir; “Hiçbir kavim hidayete erdikten sonra, batılı hak ve hakkı batıl göstermek suretiyle mücadele ve çekişmelerde bulunmadıkça dalalete düşmemiştir.”  Sonra Resulullah s.a.v. şu ayeti (=Zuhruf suresinin 58’inci ayeti) okudu; “Ve (senin kavmin) dediler ki “Bizim ilahlarımız (olan melekler) mi daha hayırlı, yoksa O (Meryem oğlu İsa) mı?” (Ey Muhammed!) onlar (gerçeği anlamak için değil) sırf bir mücadele olarak sana bu misali veriyorlar. Doğrusu onlar çok çekişici bir kavimdir.”

 

 

AÇIKLAMA:     Ayet-i celile Kureyş hakkındadır. Kureyş'ler vakıa hidayete erdikten sonra delalete düşenlerden değil, onlar hidayete hiç yanaşmamış olmakla beraber aralarından hidayet rehberi olan Nebi s.a.v. 'in çıkıp en kat'i delillerle hak yola da'vet etmesi ile Kureyş için hidayet yolu açılmış olup bu yol'a girmelerine her hangi bir engel bulunmadığından hidayete ermiş kavimler durumunda idiler. Buna rağmen batılı savunmadaki ısrarlı inatları yüzündenellerine geçen hidayet fırsatını kaçırdılar ve dalaletin çukurlarına yuvarlandılar. Bu bakımdan Kureyş kabilesİ, hidayete erdikten sonra batıl yolundaki mücadelesi yüzünden dalalete düşen kavimlere benzer.