SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 53 >>

DEVAM: 8. RE'Y VE KIYASIN BİR KISMINDAN KAÇINMANIN BEYANI

 

حَدّثَنا أبو بَكْرِ بن أبي شيبة، حَدّثَنا عَبْدُ اللّه بن يزيد، عَنْ سَعِيد بن أبي أيوب. حَدّثَني أبو هانئ، حميد بن هانئ الخولاني، عَنْ أبي عثمان مسلم بن يسار، عَنْ أبي هُرَيْرَةَ قَالَ:  - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((من أفتي بفتيا غير ثبت فإنما إثمه على من أفتاه)).

 

Ebu Hureyre r.a.'den Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, dediği rivayet edilmiştir; “(Bir alim'in verdiği) yanlış fetva yüzünden hataya düşen kişiye günah yoktur. Bütün vebal, yalnız fetva veren (alim)'in boynundadır.”

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif fetva mevkiinde oturup halka fetva veren ilim adamlarının titiz davranmalarını, bir hataya düşmemek için a'zami gayreti sarfetmelerini istemekte ve yanlış fetva yüzünden halk'ın hatalı yola düşmesinin bütün sorumluluğunun fetva verene ait olduğunu bildirmektedir. Tabii ictihad mertebesine ermiş olan müctehid'in ictihftd dolayısı il.e işleyebileceği hata buna dahil değildir.

 

Fakat ictihad şartların~ haiz olmadığı halde kendisine ictihad süsünü verip yanlış fetva verenler veya müctehid fıkıhçıların fetvalannı iyice tetkik etmeden onlar namına yanlış bilgi verenler veya onların bırakmış oldukları fıkıh kitablarından fetva çıkarmak (verilmiş olan fetvayı öğrenmek) için ilmi kudreti haiz olmadan cahilane fetva verenlerin hepsi bu hadisin hüknüne girerler.

 

Sindi'nin beyanına göre hadis'e şöyle mana verenler de olmuştur: ''Kim yanlış fetva verirse bütün günah ona fetva için müracaat edenin boynundadır.''

 

Fetva vermek mevkiindeki şahsın yetersizliğini ve yanlış fetva verebileceğini bile bile müracaat eden kişinin, ehliyetsiz olduğunu bildiği adamın fetvası ile amel edemiyeceği ve amel etmesi halinde sorumluluk altında kalacağı gayet tabiidir. Aslında ferdierin ve cemiyetlerin böyle cahillere müracaat etmek ve onları fetva mevkiinde saymakla da günaha girmiş oldukları bu hadis-i şeriften anlaşılıyor.