SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 54 >>

DEVAM: 8. RE'Y VE KIYASIN BİR KISMINDAN KAÇINMANIN BEYANI

 

حَدّثَنا مًحَمَّد بن العلاء الهمداني، حَدّثَني رشدين بن سعد، وجعفر بن عون، عَنْ ابْن أنعم، هو عبد الرحمِن بن رافع، عَنْ عَبْدُ اللّه بن عمرو، قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((العلم ثلاثة. فما وراء ذلك فهو فضل. آية محكمة، أو سنة قائمة، أو فريضة عادلة)).

 

Abdullah b. Amr r.a.'dan; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir; Dini ilim(lerin aslı) üçtür. Bunlar (ve bunları bilebilmek için bilinmesi gerekli ilimler ile bunlardan çıkarılan ilimler)in ötesinde kalan ilimler(in bilinmesi) fazla (zaruri değil)dir.

 

(Bu üç ilim) muhkem ayet(ler), sabit sünnet ve adil fariza (miras payı) ile ilgili ilimlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifte dini ilimIerin esasının önemi belirtiliyor. Din sahasında önemle üzerinde durulacak ilimIerin başında gayet tabii muhkem olan ayetlerle ilgili bilgiler gelir. Çünkü muhkem ayetler dini hükümlerin önde gelen kaynağını teşkil eder.

 

Sindi'nin beyanına göre; muhkem'den maksad mensuh olmayan ayetlerdir. Muhkem ayetlerden sonra 2. kaynak olan sabit sünnet önem kazanır. Sabitten murad da mensuh olmayan ve isnad bakımından sahih olan hadislerdir. Hadis'te geçen «Fariza-i adile» iki şekilde manalandınımıştır.»

 

Birincisi: İlahi adalete uygun olarak tayin ve tesbit edilmiş bulunan miras hissesidir. Tereke taksimine ait «Feraiz İlmİ»nin dindeki önemli mevkii burada belirtilmiş oluyor. Başka bir hadis-i şerifte "Feraiz, ilmin yansıdır» tabiri bile kullanılmıştır. Burada Feraiz ilminin kasdedilmiş olduğu kuvvetle muhtemeldir.

 

İkinci ihtimal: "Fariza,. onunla amel edilmesi gerekli olan her şeye, «Adile» de denk demektir. Yani bu fariza Kitab ve Sünnetle sabit olan farizaya denktir. Bu ihtimale göre "Fariza-İ Adile,. ile icma' ve kıyas kasdedilmiş olur.

 

İbn-i Maceh bu hadis-i şerifi burada zikretmekle kişilerin dini kaynaklara dayalı olmayan ve şahsi arzularından ibaret re'y lerinin dinde yeri olmadığını te'yid etmek istemiştir. Eğer İbn-i Maceh fıkıhçılar arasında kullanılan ıstıIahİ ma'nadaki re'yi kabul etmiyenlerden ise ve bu maksadla hadisi. bu "baba almış ise o zaman "Fariza-i Adile» ilk mana ile yorumlamış olur.