SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 55 >>

DEVAM: 8. RE'Y VE KIYASIN BİR KISMINDAN KAÇINMANIN BEYANI

 

حَدّثَنا الحسن بن حماد، سجادة، حَدّثَنا يحيى بن سَعِيد الأموي، عَنْ مًحَمَّد بن سَعِيد ابْن حسان، عَنْ عبادة بن نسي، عَنْ عبد الرحمِن بن غنم، حَدّثَنا مُعَاذُ بن جبل، قَالَ:  - لا تقضين ولا تفصلن إلا بما تعلم. وان أشكل عليك أمر فقف حتى تبينه أو تكتب الي فيه.    هذا المتن مما انفرد به المصنف.

 

Muaz b. Cebel r.a.'den; şöyle dediği rivayet edilmiştir; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni Yemen’e (Vali olarak) gönderdiği zaman buyurdular ki; “Sakın, bildiğin (şer’i kaynaklar) dan başka bir şeyle hüküm verme ve meseleleri hal etme. Eğer bir müşkülün olursa onu aydınlığa kavuşturuncaya kadar veya mesele hakkında bana mektup yazınca (ve cevap alınca)ya kadar dur (bekle).”

 

-Bu hadisi Sadece İbn-i Mace rivayet etti.-

 

 

AÇIKLAMA:     Kitabın haşiyesi miftahu'l-hace de deniyor ki, Muaz b. Cebel'in bu Hadis'i bir mesele hakkında ayet veya hadis varken Re'y ve kıyas'tan kaçınmanın gereğine delalet eder.

 

Sindi'nin beyanına göre bu Hadis'i kütüb-i sitte'den sadece bu sünende vardır. Hadis'in ravilerinden Muhammed bin Said bin Hasan, metruku'l-hadistir. Sünen'in bazı nüshalarında bu durum da belirtilimiş. Bazı sünen nüshalarında hadis rivayetinden sonra müellif şöyle diyor: ''Ebu İshak bu hadis'in zayıf olduğunu ve terk edilmesinin gerekliliğini ve ravi Muhammed bin Said'in zındık olduğunu söyledi. ''

 

Sindi daha sonra diyor ki: Bu zayıf hadis, halk arasında meşhur olan şu hadis'e de ters düşer: Nebi s.a.v. Muaz bin Cebel'i Yemen'e gönderdiği zamnn ona: ''Sen nasıl hükmedersin?'' Muaz: ''Allah Teala'nın kitabı ile...'' Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer Allah'ın kitabında bir delil bulamazsan?'' Muaz: ''Resulullah s.a.v.'in sünnetiyle...'' Nebi s.a.v.: ''Eğer onda da bir delil bulamazsan'' Muaz: ''İctihad ederim.'' Nebi s.a.v.: ''Resulünün elçisini bama (Resulü tarafından uygulanan prensibe) muvaffak kılan Allah'a hamd olsun''

 

Bu hadisi Tirmizi ve Ebu Davud rivayet etmişlerdir. Bunun senedinde de mechul raviler vardır. İbnu'l-Cevzi bu hadisi mevdu (uydurma) hadisler arasına almıştır. Suyuti ise bu hadisin mevkuf olduğunu söylemiştir.

 

Ali r.a.’in re’ye dair sözleri Ebu Davud rivayeti için buraya tıklayın