SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

MUKADDİME

<< 62 >>

DEVAM: 9.  İMAN

 

حَدّثَنا علي بن مًحَمَّد، حَدّثَنا مًحَمَّد بن فضيل، حَدّثَنا علي بن نزار، عَنْ أبيه، عَنْ عكرمة عَنْ ابْن عباس قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللّه صلى اللّه عليه وسلم: ((صنفان مِن هذه الأمة ليس لهما في الإسلام نصيب: المرجئة والقدرية)).

هذا الحديث أخرجه الترمذي، وقَالَ حسن غريب.

 

(Abdullah) İbni Abbas r.a.’dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir; Resulullah s.a.v. buyurdular ki; ‘’Bu ümmetten iki sınıf vardır ki Müslümanlıkta onlar için nasip yoktur. Bu zümreler Mürciye ve Kaderiye (mezheplerine mensup) olanlardır.’’

 

 

AÇIKLAMA:     Müreiye, kafir adam'ın işlediği ibadetin bir faydası bulunmadığı gibi mu'min kimsenin yaptığı günah'ın da zararı olmadığını itikad eden bir fırkadır. Müreiye kelimesi lügatta geciktirici manasına gelir. Bu fırka masiyetler dolayısı ile ilahi azab'ın geciktirileceği ve uzaklaştırılacağını itikad ettikleri için onlara bu isim verilmiştir. Kul'un elinde hiç bir irade'nin bulunmadığına inanan Cebriye fırkasına Müreiye denildiğini söyleyenler de vardır.

 

Kaderiye veya Kadriye fırkası ise kaderi inkar eder ve kul'un tam iradeye sahip olduğuna inanırlar. Bunlar kaderin olmadığı konusu ile fazla meşgul oldukları için onlara bu isim verilmiştir. Halbuki kaderin varlığına inanan ve. kul'un cüz'i iradesini inkar eden zümreye bu ismin verilmesi daha uygun gibi gelir. Fakat bunlar diğerleri gibi konuyu fazla dillerine dolamadıkları için bu isim diğerlerine verilmiştir.

 

Tirmizi bu hadisi burdaki senedIe ve başka bir senedIe rivayet ettikten sonra bunun «Hasen Garib» olduğunu söylemiştir. ibn-i Maceh de 73 numarada aynı hadisi başka bir yolla rivayet etmiştir. Hafız Siraceddin, Hadisin «Mevzu» oldugunu söylemiştir. Fakat Hafız Selahaddin ve Hafız İbn-i Hacer, hadisin «Hasen»'e yakın olduğunu, çünkü mütaaddit senedlerle rivayet edildiğini söylemişlerdir.