SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 466 >>

DEVAM: 59- ABDEST VE ĞUSÜL'DEN SONRA MENDİL (KULLANMAK)

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. حَدَّثنَا ابْن أَبِي ليلى، عَنْ مُحَمَّد بْن عَبْد الرَّحْمَن بْن سعد بْن زرارة، عَنْ مُحَمَّد بْن شرحبيل، عَنْ فيس بْن سعد؛ قَالَ:

 - أَتَانَا الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ فوضعنا لَهُ ماء فاغتسل. ثُمَّ أتيناه بملحفة ورسية فاشتمل بِهَا. فكأَني أَنظر إِلَى الورس عَلَى عكنه.

 

Kays bin Sa'd (Radiyallahu anh)'den: şöyle söylemiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem) bize gelmişti. Biz O'nun (yıkanması) için su koyduk. Ğusül aldıktan sonra Ona versle boyalı bir örtü getirdik de ona büründü. Biraz sonra (mübarek) karnının kıvrımları üzerindeki boya izine bakar gibi oldum.

 

 

Hadiste Geçen Bazı Kelimeler :

 

Milhefe: Örtü, çarşaf ve yorgan anlamına gelir. Burada örtü veya çarşaf manası kastedilmiştir.

Virsiye: Vers boyası ile boyanmış olan şeye denir.

Vers: Susama benziyen sarı bir bitkidir. Boya işinde kullanılır. Za'feran ondan imal edilir.

Üken: Ükne'nin çoğuludur. Ükne karındaki kıvrımdır.

 

Hadis, Resul-i Ekrem'in ğusülden hemen sonra bir örtüye büründüğünü ve örtü boyasının izleri mübarek karnının kıvrımlarında görüldüğünü ifade eder.

 

Tirmizi şerhi Tuhfe yazarı Mübarekfuri; abdestten sonra mendil ile kurulamayı meşru görenler Ümmü Hani' ve Kays bin Sa'd'ın hadislerini delil göstermişlerdir. Ama bu istidlal düşündürücüdür. Çünkü hadisler ğusül hakkındadır, der. Tuhfe'nin beyanına göre Ebu Davud da bu hadisi rivayet etmiştir.