SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 465 >>

59- ABDEST VE ĞUSÜL'DEN SONRA MENDİL (KULLANMAK)

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنا الليث بْن سعد، عَنْ يزيد بْن أَبِي حبيب، عَنْ سَعِيْد بْن أَبِي هند؛ أَن أبا مرة، مولى عقيل، حدثه أَن أم هأَنئ بِنْت أَبِي طالب حدثته أَنَّهُ لَمْا كَأَن عام الفتح،  - قام رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ إِلَى غسله. فسترت عليه فاطمة، ثُمَّ أخذ ثوبه فالتحف بِهِ.

 

Ümmü Hani' bint-i Ebi Talib (Radiyallahu anh)'den rivayet edildiğine göre :

 

Mekke'nin fethedildiği yıl, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yıkanmaya kalktı. Fatime (r.anha) da Onun özerine perde tuttu. Gusülden sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), elbisesini alarak ona sarındı."

 

 

AÇIKLAMA :

 

Hadis, Buhari'de Taharet, Namaz ve Edeb kitablarında, Müslim'de Hayız ve Namaz kitablarında, Tirmizi'de İsti'zan kitabında ve Nesai'de Taharet kitabında muhtelif lafızlarla ve değişik ravilerden nakledilmiştir. Tirmizi, bu bab ta rivayet olunan en sahih şeyin Ümmü Hani'nin hadisi olduğu Ahmed tarafından ifade edilmiştir, der.

 

Buhari ve Müslim'in bazı rivayetlerinde şu mealde bir bölüm de vardır: ''Sonra Resulullah s.a.v. kalkarak sekiz rek'at kuşluk namazı kıldı.

 

 

ÇEŞİTLİ RİVAYETLERDEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER

 

1. Arada perde bulunmak şartı ile kişi, mahrem yakınlarının yanında yıkanabilir.

2. Erkek yıkamrken mahremi olan bir kadın ona perde tutabilir.

3. Kuşluk namazı sekiz rek'at olarak kılmak meşru'dur.

 

4. Sindi diyor ki, ğusül'den hemen sonra Resul-i Ekrem, elbisesine sarınması ile ğusül suyunu silmiş olur. Dolayısıyla elbisesi havlu işini yapmış olur. (Yani ğusülden sonra beden üzerindeki suyun silinmesinin meşruluk hükmü bu hadisten çıkarılmış olur. Uzak bir ihtimal olmakla beraber şöyle de denilebilir; Hadiste mendil'den bahsedilmediği için Resul-i Ekrem'in ğusülden sonra mendil (ve benzerini) kullanmadığı anlaşılır.