SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 522 >>

77- HENÜZ YEMEK YEMEYEN ÇOCUĞUN BEVLİ HAKKINDA GELEN HADİSLER

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا أَبُو الأحوص، عَنْ سماك بْن حرب، عَنْ قابوس بْن أَبِي الَمْخارق، عَنْ لبابة بِنْت الحَارِث؛ قالت:

 - بال الحسين بْن عَلِيّ فِيْ جحر الْنَّبِيّ صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَمْ. فقالت: يَا رَسُولَ اللَّه! أعطني ثوبك والبس ثوبا غيره. فَقَالَ: ((إنما ينضح مِنْ بول الذكر، ويغسل مِنْ بول الأَنثى)).

 

Lübabe binti'l-Haris (r.anhaa)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Ali'nin oğlu Hüseyin (r.a.), Nebi (Sallallahu aleyhi ve sellem)'in kucağında işedi.

 

Ben: Ya Resulallah elbiseni bana ver (ki yıkayayım) ve başka elbise giy, dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdular ki :

 

«Erkek çocuğun bevlinden dolayı yalnız su serpilir. Kız çocuğun bevlinden de yıkamak gerekir.»

 

Tahric: Ahmed, Ebu Davud, Tahavi, İbn-i Huzeyme, Beyhaki ve Hakim de, Lübabe'nin hadisini az lafız farkıyla rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Hadis, henüz yemek yemeyen erkek ve kız çocukları eşit tutarak bevillerinin dokunduğu elbiseyi yıkamak gerekir diyenlerle, her ikisinde de su serpmek kafidir diyenlerin görüşünü reddeder. Ve: 'Erkek çocuğunkine su serpmek kafi olup, kız çocuğunkini yıkamak gerekir' diyenlere delildir. Lübabe r.a., yıkamak için Peygamber (s.a.v.)'den elbisesini soymasını istemiş olup, bu husus bazı rivayetlerde açıkça belirtilmiştir. ,Tercemedeki parantez içi ifade, bu rivayetlerden alınmadır.'