SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 529 >>

DEVAM: 78- BEVLİN İSABET ETTİĞİ YERİN NASIL YIKANACAĞl

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْن أَبِي شَيْبَةَ. حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مسهر، عَنْ مُحَمَّد بْن عمرو، عَنْ أَبِي سلمة، عَنْ أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ:

 - دخل أعرابي المسجد، ورَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ جالس. فَقَالَ: اللهم اغفر لي ولمحمد. ولا تغفر لأحدٍ مَعَنا. فضحك رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ وَقَالَ: ((لَقَدْ احتظرت واسعا)) ثُمَّ ولى. حَتَّى إِذَا كَانَ فِيْ ناحية المسجد فشج يبول. فَقَالَ الأعرابي، بَعْد أَن فقه، فقام: إلي. بأبي أَنْت وأمي. فلم يؤنب ولم يسب. فَقَالَ: ((أَن هَذَا المسجد لا يبال فيه. وإنما بني لذكر اللَّه وللصلاة)). ثُمَّ أمر بسجل مِنْ ماء، فأفرغ عَلَى بوله.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir :

 

Bir A'rabi mescid'e girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) oturuyordu. A'rabi: Allah'ım! Bana Muhammed (Sallallahu aleyhi ve sellem)'e mağfiret kıl ve ikimize mağfiret eylerken, hiç kimseye mağfiret etme, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) gülümseyerek:

 

«Sen gerçekten pek geniş olan bir şeyi daralttın.» buyurdu. Sonra adam geri dönüp, mescidin bir kenarına varınca ayaklarını açıp işedi. Daha sonra A'rabi, suçluluğunu anlayınca kalkıp:

 

Babam, annem sana feda olsun. Bana (merhamet et) dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) onu azarlamadı ve sebetmedi. Sonra (A'rabiye hitaben) :

 

«Şüphesiz bu mescidde işenmez. Bu, ancak Allah'ı anmak ve namaz için yapılmıştır.» buyurdu. Daha sonra su dolu bir kova getirilmesini emretti. A'rabi'nin bevli üzerine döküldü.

 

AÇIKLAMA 530’da