SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 532 >>

DEVAM: 79- YER YÜZÜNÜN BİR KISMI DİĞER BİR KISMI TEMİZLER

 

حَدَّثنَا أَبُو كريب. حَدَّثنَا إبراهيم بْن إسماعيل اليشكري، عَنْ ابْن أَبِي حبيبة، عَنْ داود بْن الحصين، عَنْ أَبِي سُفْيَان، عَنْ أَبِي هُرَيْرَة؛ قَالَ،   - قيل: يَا رَسُولَ اللَّه! أَنَا نريد المسجد فنطأ الطريق النجسة. فَقَالَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلمْ: ((الأرض يطهر بعضها بعضا)).

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُّهُ ضَعِيْف. فإن اليشريّ مجهول. قَالَ الذهبيّ: وشيخه مما اتفقوا عاى ضعفه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve sellem)'e

 

Ya Resulallah! Biz mescide gitmek isteriz de (yürürken) pis yola basarız, diye (bunun hükmü) soruldu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) ;

 

•Yer yüzünün bir kısmı, diğer bir kısmı temizler.»

 

Not: Ravilerden Yeşkuri meçhul olduğundan ve şeyh olan İbn-i Ebi Habibe'nin zayıf Olduğuna alimlerin ittifak ettiğini Zehebi söylediğinden dolayı isnadının zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Sindi: 'Hadisin: "Pis yol'' tabirinden maksat kuru necasetin bulundUğu yoldur. Böyle bir yoldan geçerken toprağa karışmış olan necaset toprakla birlikte elbiseye dokunabilir.' demiştir.

 

Bu hadisin Malik tarafından da rivayet edildiğini ve İmam Malik'in bu hadisi ne şekilde yorumladığını, 531. hadisin açıklamasında var. Mana itibariyle hadis, 531. hadis'e benzer.