SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 546 >>

DEVAM: 84- MESTLER ÜZERİNE MESHETMEK HAKKINDA GELEN (HADİSLER)

 

حَدَّثنَا عمران بْن موسى الليثي. حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن سواء. حَدَّثنَا سَعِيْد بْن أَبِي عروبة، عَنْ أيوب؛ عَنْ نافع، عَنْ ابْن عمر؛

 - أَنَّهُ رأى سعد بْن مَالِك وَهُوَ يمسح عَلَى الخفين. فَقَالَ: إنكم لتفعلون ذلك؟ فاجتمَعَنا عند عمر. فَقَالَ سعد لعمر: أفت ابْن أخي فِيْ المسح عَلَى الخفين. فَقَالَ عمر: كنا ونحن مَعَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ نمسح عَلَى خفافنا. لاَ نرى بذلك بأسا. فَقَالَ ابْن عمر: وإن جَاءَ مِنْ الغائط؟ قَالَ: نعم.

 

فِيْ الْزَوَائِدِ: إِسْنَادُّهُ صحيح ورجاله ثقات. وَهُوَ فِيْ صحيح البخاريّ بغير هَذَا السياق. إِلاَّ أَن سَعِيْد بْن أَبِي عروبة كَانَ يدلس. ورواه بالعنعنة، وأيضا قَدْ اختلط بأخَرَةٍ.

 

İbn-i Ömıer (r.a.)'den rivayet edildiğine göre:

 

Kendisi Sa'd bin Malik (r.a.)'in mestleri üzerine meshettiğini görmüş ve: Hakikaten siz bunu (nasıl) yapıyorsunuz? (diyerek bu hareketi yadırgamış) sonra ikisi beraber Hz. Ömer (r.a.)'in yanında toplanmışlar ve Sa'd (r.a.) Ömer (r.a.)'e mestler üzerine meshetme hakkında kardeşimin oğluna (İbn-i Ömer'e) fetva ver, demiş, bunun üzerine Ömer (r.a.) :

 

«Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) ile beraber bulunurken mestlerimiz üzerine meshederdik. Böyle yapmakta bir beis görmeyiz.» demiş ve bunun üzerine İbn-i Ömer (r.a.) : Kişi, büyük abdesti bozmaktan gelse bile (meshedebilir mi?) diye sormuş, Ömer (r.a.) de: Evet, diye cevap vermiştir.»"

 

Not: . Hadlsin İsnadının sahlh ve ricalinin sika olduğu;. yalmz ravllerden Said bin Ebi Arube'nin tedlis yaptığı, bu hadisi an'ane ile rivAyet ettiği, son zamanlarında ihtilat ettiği ve hadisin Sahih-i Buhari'de başka bir uslub ile rivayet. edildiği,. Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Bu hadis de mestler üzerine meshetmenin cevazına. delildir. Buhari'deki hadis, mealen şöyledir: Sa'd bin Ebi Vakkas r.a.'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir:

''Resulullah (s.a.v.) mestler üzerinde meshederdi. Abdullah bin Ömer r.a., bu durumu (babası) Ömer r.a.'e sormuş, O da şöyle cevap vermiştir: Evet (Nebi meshetti.) Sa'd r.a. Nebi (s.a.v.)'den sana bir şey rivayet ettiği zaman, artık onu başkasına sorma.''

 

Rivayete göre Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.) Irak'ta hazer halinde iken meshetmiş, bunu gören AbduIIah İbn-i Ömer r.a. itiraz etmiş, O da Resulullah (s.a.v.)'den bunu gördüğünü söylemiş, daha sonra, ikisi Ömer r.a.'in yanında buluşunca Sa'd, İbn-i Ömer r.a.'e:

 

'Babana meshin hükmünü sorsana, demiş, o da sormuş ve babası böyle cevap vermiştir.