SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 553 >>

DEVAM: 86- MUKİM VE MİSAFİR İÇİN MESHEDENİLME SÜRESİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد. حَدَّثنَا وَكِيْع. حَدَّثنَا سُفْيَان، عَنْ أَبِيْهِ، عَنْ إبراهيم التيمي، عَنْ عمرو بْن ميمون، عَنْ خزيمة بْن ثابت. قَالَ:

 - جعل رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ للمسافر ثلاثا. ولو مضى السائل عَلَى مسألته لجعلها خمسا.

 

Huzeyme bin Sabit (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

«Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem), mestler üzerine meshetmek (hususunda) misafir için üç gündük bir süre) tayin etti. Eğer soru sahibi sorusuna devam etseydi (sürenin arttırılmasını isteseydi) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem), süreyi beş kılacaktı.»

 

Tahric: Tirmizi ve Ebu Davud'un da rivayet ettikleri Huzeyme'nin bu hadisi için müteaddid senedler zikretmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

"MestIer üzerine mesh etmek süresi misafir için üç gün, mukim için de bir gün bir gecedir.'' mealindeki metnin hasen-sahih olduğu Tirmizi'de belirtilmiştir. Ebu Davud'un diğer bir senedinde ravi şöyle der: 'Eğer biz, misafir için meshetme süresinin uzatılmasını isteseydik, Resul-i Ekrem (s.a.v.), süreyi uzatacaktı.' El Menhel yazarı: Bu parça ile ilgili olarak, ravinin bu sözünden şu netice çıkar, demiştir: 'Lakin biz sürenin fazlalaştırılmasını istemedik, Resul-i Ekrem (s.a.v.) de süreyi üç günden fazlalaştırmadı. Bu durumda, bu rivayet ile bundan önceki rivayet arasında ihtilaf yoktur. Bilindiği gibi kitabımızdaki rivayette mukim için mesih süresinden bahsedilmemiştir. Ebu Davud ve Tirmizi'de görüldüğü gibi onun süresi de tahsis edilmiştir .