SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 581 >>

98- CÜNÜB'ÜN SU'YA DOKUNMADAN CÜNÜP OLARAK UYUMASI BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن الصباح. حَدَّثنَا أَبُو بكر بْن عياش، عَنْ الأَعْمَش، عَنْ أَبِي إسحاق، عَنْ الأسود، عَنْ عَائِشَة؛ قالت:

 - كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يجنب ثُمَّ ينام ولا يمس ماء. حَتَّى يقوم بَعْد ذلك فيغتسل.

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle söylemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cünüp olurdu.  Sonra suya dokunmadan uyurdu. Bilahare uyandığı zaman guslederdi.

 

Diğer Tahric: Tirınizi, Nesai. Ebu Davud, Tahavi ve Beyhaki

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste geçen ''suya dokunmadan ... '' kaydını açıklayan EI-Menhel yazarı şöyle der: "Yani Resul-i Ekrem (s.a.v.) cünüp olduktan sonra ğusül etmeden ve abdest almadan uyurdu. Bu hadis, cünübün uyumadan önce abdest almasının müstehab olduğuna dair rivayet olunan hadislere muhalif değildir. Çünkü abdest almadan cünübün uyumasının caizliğini beyan etmek için Resul-i Ekrem (s.a.v.), bazen abdest almazdı.

 

Nevevi, Müslim'in şerhinde: 'Eğer bu hadis sahih ise Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in: "Cünüp olduğu zaman abdest alır da öyle uyurdu.'' mealindeki hadislere muhalif olmaz. Görülen zahiri muhalefet için iki cevap vardır: Birisi, Ebu'l-Abbas bin Şüreyh ve Ebu Bekir El-Beyhaki'nin cevabıdır. Bu yüce iki imam derler ki: 'Suya, ğusletmek için dokunmadığı kasdedilmiştir.' Bu cevaba göre Resul-i Ekrem s.a.v.'in abdest almadığı manası çıkmaz. İkinci cevab şudur:

 

Abdest almadan cünübün uyumasının caizliğini beyan etmek için Resul-i Ekrem s.a.v., bazen hiç suya dokunmadan uyurdu. Çünkü eğer daima abdest alarak uyumuş olsaydı, bunun vacib olduğu zannedilirdi. Bu cevab bence güzeldir.'