SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 584 >>

99 - NAMAZ ABDESTİ GİBİ ABDEST ALMADIKÇA CÜNÜBÜN UYUYAMlYACAĞINI SÖYLEYENLERİN BABI

 

حَدَّثنَا مُحَمَّد بْن رمح المصري. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَنْ الزهري، عَنْ أَبِي سلمة، عَنْ عَائِشَة؛ قالت:

 - كَانَ رَسُول اللَّه صَلى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمْ إِذَا أراد أَن ينام، وَهُوَ جنب، توضأ وضوءه للصلاة.

 

Aişe (r.anha)'dan şöyle söylemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cünüb olarak uyumak istediği zaman namaz abdesti gibi abdest alırdı.

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud ve diğer sahih hadis müellifleri rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Zahiriye mezhebine mensub alimler ile Maliki alimlerinden İbn-i Habib: Bu hadis'e dayanarak ğusletmeden uyumak isteyen kimsenin abdest alması vacibtir, demişler ise de cumhur, abdestin vacib değil müstahab olduğunu söylemişler ve abdest alınması istenen rivayetlerdeki emri mendupluk için yorumlamışlardır. Çünkü Nebi s.a.v.'in suya dokunmadan uyuduğuna dair Aişe (r.anha)'nın hadisi vardır. Buna benzer başka hadisler de mevcut olup, EI-Menhel'de nakledilmiştir.

 

Alimlerden bir grup da: Hadiste söz konusu olan abdest ile şer'i abdest kasdedilmeyip, avret mahallinin ve ellerin yıkanması muraddır, demişlerdir. Onların delili ise Malik ve Tahavi'nin rivayet ettikleri ve İbn-i Ömer (r.anh)'in cünüp iken abdest aldığını ve ayaklarını yıkamadığını bildiren hadistir. Lakin onların delili merduttur. Çünkü 'abdest' kelimesiyle şer'i abdest kasdedilmiştir. Nitekim buradaki rivayette Aişe (r.anha), Nebi s.a.v.'in namaz abdesti gibi abdest aldığını belirtmiştir. İbn-i Ömer (r.anh) bir özür dolayısıyla ayaklarını yıkamamış olabilir.

 

Bu abdestin hikmetine gelince; Bununla cünüplük halinin hafifletilmiş olduğu söylenmiştir. Çünkü İbn-i Ebi Şeybe'nin, ravileri sika olan bir sened ile sahabilerden Şeddad bin Evs (r.anh)'den rivayet ettiğine göre şöyle demiştir:

 

'Geceleyin biriniz cünüb olur da ğusletmeden uyumak isterse abdest alsın. Çünkü abdest. cünüplük guslünün yarısıdır.''

 

Şöyle bir hikmet de anlatılmıştır: Kişi uyku halinde iken ölebilir. Hiç olmazsa abdestli olarak uyusun. Bu hususta da İbn-i Ebi Şeybe'nin Aişe (r.anha)'dan şöyle bir rivayeti vardır:

 

''Cünüp olarak uyumak isteyeniniz olursa abdest alsın. Çünkü uykuda iken başınıza bir musibet gelebilir.,. İbnü'l-Cevzi de: 'Abdestin hikmeti, meleklerin kir ve pis kokudan nefret etmesi, şeytanIarın da böyle şeylerden hoşlanmasıdır.' demiştir.

 

Su bulamayan veya kullanamayan kimsenin teyemmüm etmesi müstahabtır. Çünkü Beyhaki, Aişe (r.anha)'dan şunu rivayet etmiştir: 'ResuluIlah (s.a.v.), cünüb olup uyumak istediği zaman abdest alırdı veya teyemmüm ederdi.,. Bu hadisin zahirine göre, abdest ve teyemmüm hususunda kişi muhayyerdir. Hangisini isterse onu yapabilir. Fakat teyemmüm, önce anlatıldığı gibi,. su bulunmadığı veya özür dolayısıyla kullanılamadığı zamanda müstahabtır. Abdest alınabilirken teyemmüm onun yerine geçmez.