SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 608 >>

111- SÜNNET YERLERİ BİRBİRİNE KAVUŞTUĞU ZAMAN ĞUSLÜN GEREKLİLİĞİ HAKKINDA GELEN (HADİSLER) BABI

 

حَدَّثنَا عَلِيّ بْن مُحَمَّد الطنافسي، وعبد الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي. قالاَ: حَدَّثنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثنَا الأوزعي. أَنْبَأَنَا عَبْد الرحمن بْن القاسم. أَخْبَرَنَا القاسم بْن مُحَمَّد،  - عَنْ عَائِشَة زوج الْنَّبِيّ صَلى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قالت: إِذَا التقى الختانان فقد وجب الغسل. فعلته أنا ورَسُول اللَّهِ صَلى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ، فاغتسلنا.

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in (mübarek) zevcesi Aişe (r.a.a)'den şöyle demiştir :

 

Sünnet yerleri birbirine kavuştuğu zaman gusül vacib olmuş olur. Ben ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bunu yapmışız ve gusletmişizdir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Mu'minlerin anası Hz. Aişe (r.anha)'nın, kardeşi Muhammed'in oğlu El-Kasım (r.a.)'a beyan buyurduğu bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiştir. O'nun rivayeti şöyle başlar:

'' Sünnet yeri sünnet yerini geçtiği zaman ... ''

 

Bu rivayet daha sarihtir. Çünkü tenasül uzuvlarının birbirine dokunması ile ğusül gerekmez. Ancak erkeğin tenasül uzvunun sünnet yeri içeri girerse o zaman ğusül gerekir. 611 nolu hadiste de bu açıklık vardır. Tirmizi, Hz. Aişe (r.anha)'nın hadisini müteaddit senedlerle rivayet ederek hasen-sahih olduğunu belirtmiştir. Bu arada şunları da söyler: 'Bu hususta Ebu Hureyre, Abdullah bin Amr ve Rafi' bin Hadic'ten de rivayetler vardır. Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali ve Aişe (r.anhuma)'nın dahil oldukları alim sahabilerin ekserisi, Tabiilerin fıkıhçıları ve onlardan sonra gelen Süfyan-i Sevri, Şafii, Ahmed ve İshak gibi fıkıhçılar: Sünnet yerleri birbirine kavuşunca (= erkeğin sünnet mahalli duhul edince) ğusül gerekir, demişlerdir.''

 

Tuhfetu'l-Ahvezi yazarı da: 'Hz. Aişe (r.anha)'nın hadisinin zahirine göre maksadı şudur: ''Meni nazil olmasa bile duhul olunca ğusül gerekir ve ''Su ancak su'dandır.'' mealindeki hadis mensuhtur.'', demiştir.

 

Sindi: 'Buradaki rivayete göre hadis, Hz. Aişe (r.anha) üzerinde mevkuf ise de Müslim'de ve başka kitapIarda merfu' olarak rivayet olunmuş sahih bir hadistir. Merfu' olmakla delil oluşu tamamlanır .. .' demiştir .