SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 633 >>

DEVAM: 120- HAYIZLI KADIN MESCİD'DEN BİR ŞEY ALABİLİR, BABI

 

حَدَّثنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وعلي بْن مُحَمَّد. قالاَ: حَدَّثنَا وكيع، عَنْ هشام بْن عروة، عَنْ أَبِيِهِ، عَنْ عَائِشَة؛ قالت:

 - كَانَ الْنَّبِيّ صَلى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ يدني رأسه إلي وأنا حائض، وَهُوَ مجاور، تعني متعكفاً، فأغسله وأرجله.

 

Aişe (r.anha)'dan; şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (mescidde) itikafta iken ve ben (odamda) hayızlı iken mübarek başını bana doğru uzatırdı. Ben de başını yıkar ve tarardım.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Bu hadisi Buhari, Malik. Müslim. Ebu Davud ve Tirmizi de biraz Iafız farkıyla rivayet etmişlerdir. Rivayetlerin bir kısmında Aişe (r.anha) kendisinin hayızlı olduğunu belirtmemiştir. Nebi (s.a.v.)'in zevcelerinin her birisine mahsus olan hücre (ada) lerin kapıları Mescid-i Şerif'e açılırdı. Bu tarife göre Nebi (s.a.v.), Aişe (r.anha)'nın hücresine bitişik, mescidin bir köşesinde itikaf buyurmuştur. Bu hadis, Buhari'de daha uzundur. Urve b. Zübeyr (r.a.)'e biri:

 

'Hayızlı kadının bana hizmet etmesi yahut bu kadının cünüp iken yanıma gelmesi caiz midir? diye sormuş. O da şöyle cevap vermiştir:

 

''Bence hepsi caiz. Hayızlı olan da, cünüb olan da bana hizmet eder. Bundan ötürü taraflar için bir sakınca yoktur. Aişe (r.anha) bana dediğine göre kendisi hayızlı iken ... ''

 

HADİS'TEN ÇIKARILAN FIKIH HÜKÜMLERİ :

 

1- İtikafa giren kişi, mescidden ayrılmamalıdır.

2- Bedeninin bir kısmını mescidden çıkarmasında zarar yoktur.

3- İtikaftaki adam'ın başını yıkaması ve taraması caizdir. Saç traşı, koltuk altı yolunması, tırnakların kesilmesi ve bedenin temizletilmesi, hadisteki baş yıkama ve saç tarama hükmüne eklenebilir.

 

4- Hayızlı kadının bedeni necis sayılmaz.