SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

TAHARE

<< 662 >>

DEVAM: 137- KİŞİ'NİN, DİN KARDEŞİNİN AVRETİNE BAKMASININ YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بكر بْن أبي شيبة. حدّثنا وكيع، عَنْ سفيان، عَنْ منصور، عَنْ موسى ابْن عَبْد اللَّه بْن يزيد، عَنْ مولى عَائِشَة، عَنْ عَائِشَة؛  - قالت: مَا نظرت، أو مَا رَأَيْت فرج رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم قط. قال أَبُو بكر : كَانَ أَبُو نعيم يقول: عَنْ مولاة لعائشة.

 

فِيْ الزوائد: هذا إسناد ضعيف.

 

Aişe (r.anha)'den rivayet edildiğine göre şöyle söylemiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in fercine kat'iyyen bakmadım veya bu yeri görmedim."

 

Ebu Bekir demiştir ki: Ebu Nuaym'ın dediğine göre Aişe (r.anha)'den hadisi rivayet eden ravi, Aişe (r.anha)'nın kadın olan mevlasıdır.

 

Not: Bu isnadın zayıf olduğu Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA : Ed-Dimneti, Nur-u Misbahi'z-Zicace'de beyan ettiğine göre Aişe (r.anha)'nın bu hadiste beyan ettiği durum, Nebi (s.a.v.)'in bütün hanımlarını kapsamaz. Ve onlara yasak da değildi. Nitekim Taberani ve Ebu Sa'd'ın tahric ettiklerine göre; Osman bin Maz'un (r.a.), Nebi (s.a.v.)'e: ''Ya Resulallah! Eşimin, benim avretimi görmesini arzulamam'', demiş. Resulullah (s.a.v.) de Ona: ''Şüphesiz, Allah onu sana örtü kılmış, seni de ona örtü kılmıştır. Benim eşlerim, benim avretimi görürler. Ben de onlarınkini görürüm.'' buyurmuştur.

 

Miftahu'l-Hace yazarı da: Müslim'in bir rivayetine göre Aişe (r.anha), kendisiyle Nebi (s.a.v.)'in beraberce aynı kab'dan su alarak cünüblükten ğuslettiklerini beyan etmiş, yine Müslim'in başka bir rivayetine göre Aişe (r.anha) ile Nebi (s.a.v.)'in, bir kab'dan beraber cünüblükten ğuslederken, kab'dan nöbetleşe su aldıkları belirtiliyor. Bu iki hadis, onların birbirlerine baktıklarına delalet eder, demiştir.

 

Miftahü'l-Hace'nin bahsettiği, ilk hadis ve benzeri bir kaç hadis, Sünenimizin 'Taharet, kitabına ait 35. babta geçti.

 

Karı ve kocanın, birbirinin avret mahalline bakmalarına ait, İslam alimlerinin görüşleri bir önceki hadis'in açıklaması yapılırken anlatıldı.