SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 689 >>

DEVAM: 7- AKŞAM NAMAZININ VAKTİ BABI

 

حدّثنا محمد بْن يَحْيَى. حدّثنا إبراهيم بْن موسى. أَنْبَأَنَا عباد بْن العوام، عَنْ عمر ابْن إبراهيم، عَنْ قتادة، عَنْ الحسن، عَنْ الاحنف بْن قيس، عَنْ العباس بْن عَبْد المطلب؛ قال:  - قال رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((لا تزال أمتى عَلَى الفطرة ما لم يؤخروا المغرب حتى تشتبك النجوم)).

 

Abbas bin Abdilmuttalib (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu demiştir:

 

«Benim ümmetim, yıldızların işti bakine (çoğalıp birbirine karışıncaya) kadar akşam namazını geciktirmedikçe fıtrat üzerinde olacaktır.»

 

 

قال أَبُو عَبْد الله بْن ماجة: سَمِعْت محمد بْن يَحْيَى يقول: اضطرب الناس فِيْ هذا الحديث ببغداد. فذهبت أنا وأبو بكر الاعين إلى العوام بْن عباد بْن العوام. فأخرج إلينا أصل أبيه، فإذا الحديث فيه.

 

فِيْ الزوائد: إسناده حسن. ورواه أَبُو داود من حديث أبي أيوب.

 

(Müellifimiz) Ebu Abdillah bin Macete demiştir ki: Ben Muhammed bin Yahya'yı şöyle derken dinledim: Bağdat'ta bu hadis hakkında halk birbirine girdi. Bunun üzerine ben ve Ebu Bekir EI-A'yan beraberce hadis ravisi Abbad bin EI-Avvam'ın oğlu EI-Avvam'a gittik. Kendisi bize babasına ait orjinalı çıkardı. Baktık ki bu hadis onda mevcuttur."

 

Not: Zevaid'de hadisin isnadının sahih olduğu ve Ebu Davud'un bunu Ebu Eyyub'dan rivayet ettiği bildirilmiştir.

 

Tahric: Bu hadisi İbn-i Huzeyme ve Darimi de Abbas (r.a.)'dan rivayet etmişlerdir. Bunun bir benzerini Ebu Davud, Ahmed ve El-Hakim de Ebu Eyyub (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Hadiste geçen ''Yıldızların iştibaki''nden maksad çok yıldızın görülmesi ve çokluğu dolayısıyla birbirine karışmasıdır. Bununla, ortalığın kararması kasdedilmiştir.

 

Fıtrat: Kelimesi ile sünnet, hak din ve istikamet muraddır.

 

Bu hadis de akşam namazını erken kılmanın önemini ve ortalık iyice kararıp çok sayıda yıldızlar görülünceye kadar geciktirmenin sünnete aykırı olduğunu belirtmektedir.

 

Ebu Davud'un rivayeti şöyledir: Ukbe bin Amir, Mısır valisi iken, Ebu Eyyub (r.a.) oraya varıyor. Vali Ukbe, akşam namazını (yıldızların iştibakine kadar) geciktirince, Ebu Eyyub ona doğru kalkarak: Ya Ukbe! Bu namaz nedir? diye onun bu hareketini kınamış, Ukbe de: Meşgul edildik, diye cevap verince Ebu Eyyub ona: Sen Resuluilah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu işitmedin mi? diyerek şu mealdeki hadisi buyurdu:

 

''Benim ümmetim, akşam namazını yıldızların iştibakine kadar geciktirmedikçe hayırlı veya fıtrat üzerinde olacaktır." ''....hayırlı veya fıtrat..." tabiri, ravinin şüphesinden ileri gelmiştir.

 

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Akşam namazına erken durmak müstahabtır.

2- Yıldızların iştibakine kadar tehir etmek mekruhtur.

3- Tehiri, hayrın gitmesine; acele edilmesi de, hayrın kazanılmasına sebeptir.

 

Rafıziler yıldızların iştibakine kadar akşam namazını geciktirmeyi müstahab kılmışlardır. İcma' ve bu babtaki hadisler, onların iddiasını reddetmiştir.