SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SALAT

<< 696 >>

DEVAM: 10- UYKUDA KALARAK VEYA UNUTARAK NAMAZ KILMAYAN BABI

 

حدّثنا جبارة بْن المغلس. حدّثنا أَبُو عوانة، عَنْ قتادة، عَنْ انس بْن مالك؛ قال:  - قال رَسُول اللَّه صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَم: ((من نسى صلاة فليصلها إِذَا ذكرها)).

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir»

 

«Kim bir namazı (kılmayı) unutursa, onu hatırladığında kılsın.»

 

Diğer tahric:  Buhari, Müslim, Nesai, Ebu Davud, Tirmizi ve Tahavi.

 

 

AÇIKLAMA :

 

Tirmizi hadis'in hsen-sahih olduğunu söylemiştir. Buhari ve Ebu Da'vud'un rivayetlerindeki hadisin sonunda:

 

" ... Ondan başka keffareti yoktur.'' parçası da mevcuttur. parçanın manası: 'Unutulan namazın hatırlandığı zaman kaza edilmesinden başka bir keffareti yoktur: demektir. Şu halde bazıları: Unutulan namaz kaza edilmekle beraber, ertesi gün o namazın vakti girdiğinde tekrar kaza edilir, demişler ise de bunun tutarsız olduğu anlaşılıyor.

 

Hattabi: 'parça'dan maksad şudur: Unutulan namazın, kaza edilmesinden başka, sadaka veya benzeri bir keffaretin ödenmesi gerekmez. Halbuki özürsüz olarak Ramazan orucunu tutmayana keffaret gerekir. Hac veya umre için ihrama girmiş olan kişi menasikten bir şeyi terkettiği zaman, bazen keffaret ödemesi gerekir. Namaz bunlar gibi değildir. Kişi başkası yerine hac yapabilir ve onun yerine borçlarını ödeyebilir. Hadis, kimsenin başkası yerine namaz kılamayacağına delildir. Keza oruç ve başka ibadetlerin boşluğu bazen malı tasadduk etmek ile tamir edilebilir. Namaz böyle bir şeyle tamir edilemez.' demiştir.