SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 765 >>

11- MESCİDDE DAVALL (= yitikler) İNŞADINDAN NEHİY BABI

 

--İnşad: Kayıp aramak, kaybolan malı tarif etmek, bulunan bir şeyi ilan etmek ve yüksek sesle şiir okumak gibi çeşitli manalara gelir. Burada inşad'dan maksad, kaybolan bir malı yüksek sesle tarif etmektir El-Menhel yazarı kayıp ilanıyla ilgili hadislerin zikredildiği bab'ın başlığında ve hadislerde geçen 'İnşad'ın bu manada kullanıldığını söylemiştir. Ona göre hadıslerde geçen 'Neşd' kelimesi ise, kayıp aramak ve onu tarif etmek anlamlarında kullanılmıştır. Sindi'ye göre 'Yitik inşadı' yüksek sesle yitik aramaktır.

 

--Davall: 'Dalle'nin çoğuludur. Kaybolan hayvan ve başka mallar demektir. Nihaye yazarı 'Dalle' kelimesini böyle tarif etmiştir. EI-Misbah'ta: Dalle, yitik hayvana mahsustur. Kaybolan başka mala 'Dayi' ve 'Lakit' derıiliyor, diye bilgi verilmiştir.

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وكيع، عَن أبي سنان، سعيد بْن سنان، عَن علقمة بْن مرثد، عَن سليمان بْن بريدة، عَن أبيه؛ قَالَ:

 - صلى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ. فقال رجل: من دعا إلى الجمل الأحمر؟ فقال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلِّمْ ((لا وجدته. إنما بنيت المساجد لما بنيت له)).

 

Büreyde (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (sabah) namazı () kıldıktan sonra bir adam: Kırmızı deveyi (görüp) söyleyen var mı? dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) :

 

«Onu bulamıyasın. Çünkü mescidler, ancak malum işlerde kullanılmak için yapılmıştır.» buyurdu."

 

 

MÜSLİM RİVAYETLERİ:

568 569