SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 781 >>

DEVAM: 14- NAMAZ'A YÜRÜ (YEREK GİT) MEK BABI

 

حَدَّثَنَا مجزأة بْن سفيان بْن أسيد، مولى ثابت البناني. حَدَّثَنَا سليمان بْن داود الصائغ، عَن ثابت البناني، عَن أَنَس بْن مَالِك؛ قَالَ:

 - قَالَ رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((بشر المشائين في الظلم إلى المساجد بالنور التام يوم القيامة)).

 

فِي الزَوائِد: إسناد حديث أنس ضعيف.

 

Enes bin Malik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Karanlıklarda mescidlere çok (defa) yürüyenleri kıyamet günündeki tam nurla müjdele.»

 

Not: Zevaid'de Enes (r.a.)'in hadisine ait isnadın zayıf olduğu bildirilmiştir

 

 

AÇIKLAMA:

 

Müellifin Enes b. Malik (r.a.)'den rivayet ettigi hadis, metnini, Ebu Davud başka bir senedIe Bureyde (r.a.)'dan merfu' olarak rivayet etmiştir. Tirmizi, el-Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir

 

''.. Karanlıklarda mescidlue çok (defa) yürüyenleri '' ifadesinin manası şudur: Gece karanlıklarında bir iki defa yürüyenleri degil de çok defa yürüyenleri ve gece karanlıgında mescide gitmeyi alışkanlık yapanları kıyamei gLınündeki daimi ve ebedi nurla müjdele

 

Nebi (s.a.v.l'in: '' ... müjdele.'' emrindeki hitab umumidir. Müjdeleme durumunda olan alimler ve benzeri yetkililerin hepsini kapsar. Bu hitabla muayyen bir kişi kastedilmemiştir.

 

Kıyamet günündeki tam nur, kıyamet günü mu'minler için hasıl olan ve Cennet'e girinceye kadar devam eden nurdur; Münafıklar böyle değildir. Çünkü onlar Dünya'da iken tevhid kelimesini dilleriyle söyledikleri için kıyamet günü başlangıçta onlar için de bir nur hasıl olacak ve belirdikten hemen sonra sönüverecektir. Münafıklar, mu'minlere: Bize doğru bakınız. Ta ki sizin nurunuzdan iktibas edelim, diyecekler. Münafıklara istihza mahiyetinde: Gerisin geriye dönün de nur taleb edin, denilecek; Münafıklar geri dönecekler, bundan sonra kendileri ile mu'minler arasına kapılı bir sur konulacak. Sur'un mu'minler tarafında olan iç kısmında rahmet bulunacak ve münafıklar tarafında olan dış kısmında azab olacaktır.

 

Gece karanlığında mescidlere gitmeye teşvik edici mahiyette daha bir çok hadis vardır. Onları buraya geçirmeye lüzum görmüyorum.

 

Sindi'nin beyanına göre bu hadis, yatsı ve sabah namazında mescide gitmenin faziletini ifade eder. Sabah namazında tağlls (Fecir vakti sabahı kılma) yapıldığı takdirde onu kapsar. İsfarda, yani; ortalık aydınlanınca sabah farzını kılmak evladır, diyenlere göre hadis sabah namazını kapsamaz.

 

SON ÜÇ HADİSİN FIKIH YÖNLERİ :

 

1- Hayır işleyeni müjdelemek meşrudur.

2- Gece karanlıklannda mescidlere çok adım atmak uhrevi saadete vesile olur.

3- Hadisler sabah ve yatsı namazlarını mescidlerde kılmaya devam etmeye teşvik etmiştir. Çünkü gece karanlığında eda edilen namazlar bunlardır.

4- Sabah ve yatsı namazlarında mescidlere gitmeyi adet haline getirenlerin müjdelenmesine işaret vardır.