SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 785 >>

DEVAM: 15- MESCİDDEN EN UZAK OLANLARIN (UZAKLIK DERECELERİNE GÖRE) SEVABI DAHA BÜYÜK BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. ثنا وَكِيع. ثنا إسرائيل، عَن سماك، عَن عكرمة، عَن بْن عباس؛ قَالَ:  - كانت الأنصار بعيدة منازلهم من المسجد. فأرادوا أن يقتربوا فنزلت -ونكتب ما قدموا وآثارهم - قَالَ، فثبتوا.

 

فِي الزَوائِد: هذا موقوف. فيه سماك، وهو ابن حرب، وإن وثقة ابن معين وأبو حاتم فقد قَالَ أحمد: مضطرب الحديث. وقَالَ يعقوب بْن شيبة: روايته عَن عكرمة، خاصة، مضطربة. وروايته عَن غيره صالحة.

 

(Abdullah) İbn-i Abhas (r.a.)'den şöyle demiştir: Ensarın evleri mescidden uzaktaydı. Yakına gelmek istediler. Bunun üzerine;

 

«Ve biz, onların önden gönderdiklerini ve eserlerini yazarız.» ayeti nazil oldu. İbn-i Abbas demiştir ki: Onlar da (evlerinde) kaldılar."

 

Not: Zevaid'de: Bu hadis mevkuftur. Senedinde İbn-i Harb olan Simak vardır. İbn•i Main ve Ebu Hatim, onu sika saymışlarsa da Ahmed: Onun hadisleri mustaribtir, demiştir. Yakub bin Şeybe de: Simak'ın yalnız İkrimi'den olan rivayeti mustarib olup. başkalarından olan rivayeti yararlıdır, demiş diye bilgi vermiştir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Buhari 'İhtisaru'I•Asar bab'ında Ems (r.a.)'in (784 nolu) hadisini rivayet. ederken şöyle der:

 

Mücahid  مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ وَنَكْتُبُ ayetinin tefsirinde 'Asar'dan maksad adımlardır, demiştir.

 

Buhari, Enes (r.a.)'in Bahsi geçen hadisini rivayet ettikten sonra da şöyle der : Mücahid, Asar kelimesini adımlar olarak açıklamış ve: Onların Asarı yenil' ayakları ile yürümeleridir, demiştir.

 

Kastalani: Müellif (Buhari) bu ta'liki iki defa zikretmekle Beni Selime kabilesinin anılan kıssasının Bahsi geçen ayetin iniş sebebine işaret etmiştir. İbn-i Mace, ayet'in iniş sebebinin bu kıssa olduğunu kuvvetli bir sened ile rivayet etmiştir. İbn-i Ebi Hatim de' böyle' rivayet etmiştir, der.