SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MESACİD VE’L-CEMAAT

<< 793 >>

DEVAM: 17- CEMAATTAN (ÖZÜRSÜZ) GERİ KALMAK HAKKINDi\Kİ TEŞDİD BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الحميد بْن بيان الواسطي. أنبأنا هشيم، عَن شعبة، عَن عدي بْن ثابت، عَن سعيد ابْن جبير، عَن ابن عباس،

 - عَن النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ قَالَ: ((من سمع النداء فلم يأته، فلا صلاة له، إلا من عذر)).

 

(Abdullah) İbn-i Abbas (r.a.)'den şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki :

 

«Ezan sesini işitip de oraya (özürsüz) gitmeyenin namazı (makbul) olmaz.»

 

Diğer tahric: İbn-i Hibban ve el-Hakim de rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Ebu Davud ve Darekutni'nin İbn-i Abba'dan merfu' olarak rivayetleri şöyledir:

 

'''Her kim ki namaza çağıranı işitir de her hangi bir özür gitmesine mani olmazsa (cemaata gitmeden) kıldığı namaz, kendisinden kabul olmaz.'' Sahabiler: Özür nedir? dediler. Nebi (s.a.v.) : ''Korku veya hastalıktır.'' buyurdu.'

 

Hadisin manası şudur: Farz namaz için okunan ezan sesini duyan kimsenin, meşru bir mazereti bulunmadığı halde mescide gitmeyerek kıldığı namaz, kabul olunmaz.

 

Ezan sesini işitmek ve işitilen ezanın okunduğu mescide gitmek ekseri haller dikkate alınarak buyurulmuştur. Çünkü insan genellikle ezan sesini duyduğu cemaata gider. Yoksa sanıIdığı gibi cemaata gitmek yükümlülüğü, ezan sesini işitmeye bağlı değildir. İşitmese bile cemaata gitmesi matlubtuL Ezan sesini işitmemek, cemaata gitmemek için meşru' sayılan özürlerden değildir. Keza kişi ezan sesini işittiği mescide gitmez de başka bir mescide giderse, kendisinden istenileni yapmış olur.

 

Sindi: 'Ezan sesini işiten kişi, daha önce namaz kılmışsa tekrar mescide gitmesi gerekli değildir,

 

" .. Onun namazı (makbul) olmaz.'' cümlesinden maksad şudur: Ezan sesini işiten kişi, çağırılan namazı kılmamış ve mescide gitmesine engel hiç bir özrü yok iken mescide gitmez de başka yerde namaz kılarsa, namazı sahih değildir, Hadisin zahiri bu manaya delalet eder, Fakat bu mana, fıkıh ehlinin görüşlerine muhalif düşer, Bunun için hadisten maksarl, böyle kılınan namazın noksan oluşudur,' demiştir,

 

Ebu Davud'un rivayetinde hastalık ve korku özür sayılmıştır, Mal, can ve ırza ait korku çeşitleri buna girer, EI-Menhel yazarı: Şiddetli yağmur ve soğuk ile fazla acıkma ve küçük veya büyük abdestin sıkışıklığı da özürlerden sayılır, demiş ve buna ait delilleri nakletmiştir. Delilleri buraya aktarmaya gerekgörmüyorum,

 

Namazı cemaatla kılmak tarz-ı ayn'dır, diyenler bu hadisi de delil göstermişlerdir, Lakin hadisten maksad, kişinin kıldığı namazın, tam olarak kabul olunmadığını belirtmektir.

Ayni: Bu hadis tehdid içindir ''...Namazı kabul olunmaz.'' ifiıdesi namazın fazilet ve kemalinin olmayışını bildirmek içindir. Bu hadis; ''Mescidin lwmşusu için nncak mescidde namaz kılmak vardır.'' hadisine benzer, demiştir.

 

Nevevi de: Namazın kabul olunmamasının manası, namazda sahibi için sevabın olmayışıdır, Ama kılınan namaz, farzın ifası için kafidir. Gaspedilen evde kılınan namaz sahihtir. Bununla beraber sahibine bir sevab kazandırmaz. Bu da onun gibidir. demiştir.

 

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Namazın cemaatla kılınmasının önemi belirtilmiştir,

2- Cemaattan, Özürsüz olarak ,geri kalan kişi, bol sevabdan mahrum kalnıış olur

3- Özür nedeniyle cemaatten geri kalmak meşrudur.