SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 803 >>

1- NAMAZA BAŞLAMAK BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد الطنافسي. حَدَّثَنَا أبو أسامة. حدثني عَبْدُ الحميد بْن جعفر. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عمرو بْن عطاء؛ قَالَ:

 - سمعت أبا حميد الساعدي يقول: كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ إذا قام إلى الصلاة استقبل القبلة، ورفع يديه وقال ((اللَّه أكبر)).

 

Ebu Humeyd es-Saidi (r.a.)'den şöyle söylemiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) namaz'a kalktığı zaman kıbleye doğru durup ellerini kaldırır ve:

 

«Allahu ekber.» derdi.

 

Diğer tahric: Tirmizi, Ahmed, Beyhaki, Ebu Davud. İbn-i Hibban ve Tahavi de uzun ve kısa metinler halinde rivayet etmişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:

 

Hadiste Peygamber (s.a.v.)'in namaza başlarken kıbleye doğru durup mübarek ellerini kaldırdığı ve; -Allahu Ekber,. diyerek namaza başladığı bildiriliyor. Ellerin kaldırılmasıyla ilgili açıklamayı, eIlerin kaldırılmasıyla ilgili hadislerin rivayet edildiği bu bölümün onbeşinci babında ve kıbleye doğru durma ile ilg,ili izahı, bu bölümün 56. babında yapacağız. İnşaallah!

 

Sindi: 'Hadiste, ellerin tekbirden önce veya sonra kaldırılacağına delalet yoktur. Başka hadisler, eIlerin tekbir alınmadan önce kaldırılacağına delalet eder. Bu nedenle mutlak olarak geçen hadisleri böyle yorumlamak uygundur. Diğer taraftan hadisin zahirine göre Peygamber (s.a.v.), namaz için niyet ederken dille söylemezdi. Bunun için bir çok alim: Dille niyet etmek bid'attir, demiştir. Lakin alimlerin ekserisi, kalble getirilen niyet hususunda, dil kalbe muvafakat etsin diye niyeti dille söylemenin müstahablığına hükmetmişlerdir,' demiştir.

 

Namaza başlarken: 'Allahu Ekber' diyerek namaza girmenin gerekliliğine bu hadis delildir. Cumhurun ve eski ve yeni tüm ilim ehlinin. kavli budur.

 

Ebu Hanife: Ta'zime delalet eden herhangi bir lafızia namaza başlamak caizdir, demiştir. Fakat İbn-i Mace, Tirmizi, Şafii, Ahmed, Bezzar, el-Hakim, İbnü's-Seken, Ebu Davud ve başkalarının Ali (r.a.)'den merfu' olarak rivayet ettikleri. ....."Namazın tahrimi tekbirdir..'' hadisini, izah etmekte olduğumuz hadisi ve benzeri hadisleri delil göstermişlerdir. Cumhur, tekbir ile namaza girileceğine hükmetmiş olmakla beraber, okunacak tekbir lafzı hususunda kendi aralarında ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki :

 

İmam Malik ile İmam Ahmed ve selef ulemasının ekserisine göre ise, namaza ancak "Allahu ekber" lafızıyla başlanabilir. İmam-ı Şafii'ye göre ise, "Allahu ekber*' ve "Allahu'I-Ekber" lafızlarından biriyle başlanabilir. Bu iki lafzın dışında bir lafızla başlamak caiz değildir. Delili ise, mevzumuzu teşkil eden hadis-i şeriftir. Bu hadisten anlaşılan budur. Çünkü Ekber lafzının başına "el" harf-i tarifini ilave etmek hadis-i şerifte yerine getirilmesi emredilen "Allahu ekber” lafzına bir noksanlık getirmez, ancak bu lafız yerine başka bir lafız kullanmak, bu emre aykırı düşer.

 

"Allahu ekber" lafzından başka bir lafızla namaza başlamanın caiz olmadığını söyleyen cumhur-u ulemanın delilleri için aşağıdaki Ebu Davud linkini kullanın.

 

EBU DAVUD’DAKİ AÇIKLAMA İÇİN BURAYA TIKLAYIN