SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 836 >>

DEVAM: 10- YATSI NAMAZINDAKİ KIRAAT BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن رمح. أَنْبَأَنَا الليث بْن سعد، عَن أبي الزبير، عَن جابر؛ أن معاذ بْن جبل صلى بأصحابه العشاء. فطول عليهم.  - فقال النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ ((اقرأ بالشمس وضحاها، وسبح اسم ربك الأعلى، والليل إذا يغشى، واقرأ باسم ربك)).

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Muaz bin Cebel (r.a.) arkadaşlarına yatsı namazını kıldırdı da onlara namazı uzattı. (Durum, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve SellemJ'e iletilince) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sel-lem) (Muaz'a) :

 

«(Halka imamlık ettiğin zaman) Şems, A'la, Leyi ve Alak sürelerini oku.» buyurmuştur."

 

Diğer tahric: Buhari, Müsiim ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Buhari ve Müslim'in Bera' (r.a.)'dan olan rivayetlerinde Nebi (s.a.v.) ile beraber kıldığı yatsı namazı, bir yolculuk esnasındaymış ve Tin suresinin bir rek'atte okunduğu belirtilmiştir.

 

İsmaili'nin rivayetinde, Nebi (s.a.v.)'in sefer halindeki söz konusu yatsı namazını iki rek'at olarak kıldırdığı bildirilmiştir.

 

Nesai'nin rivayetinde Tin suresinin ilk rek'atte okunduğu tasrih edilmiştir.

 

Nebi (s.a.v.)'in yatsı namazında Kısar bölümündeki sureyi okumasının sebebinin, yolculuk hali olması kuvvetle muhtemeldir.

 

Cabir (r.a.)'in Müslim'deki rivayeti mealen şöyledir:

 

"Muaz (r.a.), Nebi (s.a.v.) ile beraber namaz kılar, sonra kavmine vararak onlara namaz kıldırırdı. Bir gece, Nebi (s.a.v.) ile beraber yatsıyı kıldıktan sonra kavmine varıp, onlara namaz kıldırdı ve Bakara suresini okumaya başladı. Bu arada adamın biri dönüp selam verdi. Sonra kendi kendine namaz kılıp gitti. Bilahere cemaat ona: Ey Falan! Sen, münafık mı oldun? diye takıldılar. Adam: Hayır vallahi. Ben Resulullah (s.a.v.)'e behemhal gidip onu haberdar edeceğim, dedi. Sonra, adam Nebi (s.a.v.)'e gelerek:

 

Ya Resulallah! Biz su taşıyan develere sahibiz. Gündüz çalışırız. Muaz (r.a.), Seninle beraber yatsıyı kılmış. Sonra (yanımıza) gelerek bize yatsıyı kıldırmaya başlayınca Bakara suresini tutturdu... , dedi. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Muaz (r.a.)'e dönerek:

 

''Ya Muaz! Sen fitneye sebep olmak mı istiyorsun? Şu sureyi oku. Falan sureyi oku." buyurdu.

 

Buraya mealini aldığımız Müslim'in rivayetinden çıkarılan Fıkıh hükümleri ve cemaatla namaz kılan kimsenin, ikinci defa aynı namazı cemaatla kılması hususundaki alimlerin görüşleri, geniş izahat ister. Müellif İbn-i Mace'nin rivayeti kısadır. Müslim'in rivayeti, kitabımızın dışında mütalaa edilebildiği için, bu konudaki izahattan sarf-ı nazar ettik.