SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 902 >>

DEVAM: 24- TEŞEHHÜD HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن زياد. حَدَّثَنَا المعتمر بْن سليمان. ح وحَدَّثَنَا يحيى بْن حكيم. حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن بكر؛ قالا: حَدَّثَنَا أيمن بْن نابل. حَدَّثَنَا أبو الزبير، عَن جابر بْن عَبْد اللّه قَالَ:  - كان رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يعلمنا التشهد كما يعلمنا السورة من القرآن ((باسم اللَّه وبالله. التحيات لله والصلوات والطيبات لله. السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته. السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين. أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن مُحَمَّداً عبده ورسوله. أسأل الله الجنة، وأعوذ بالله من النار)).

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize Kur'an'dan sure öğretir gibi teşehhüdü öğretirdi:

 

باسم اللَّه وبالله. التحيات لله والصلوات والطيبات لله. السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته. السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين. أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن مُحَمَّداً عبده ورسوله. أسأل الله الجنة، وأعوذ بالله من النار

 

Yukarıda tehiyyatın yine başka bir türü var; Latine harfleriyle şöyledir:

Bi ismillah ve billahi. Ettehiyatu lillahi ve’s-selevatu ve’t-teyyibatu lillahi esselamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhu. Esselanu aleyna ve ala ibadillahi’s-salihin. Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu. Es’elullahi cennete ve auzu billahi minennar.

 

 

Tahric: Bu Hadis'i ayrıca, Nesai rivayet etti ve Tirmizi ise el-İIel'de rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA: Tirmizi, 'Sünen'inde: Eymen bin Nabil el-Mekki, Ebu'z-Zübeyr aracılığıyla Cabir (r.a.) rivayette bulunmuş ise de bu rivayet mahfuz değildir, demiştir. Tuhfetü'I-Ahvezi yazarı da şöyle der:

 

''El-Hafız, Telhis'te; 'Eymen bin Nabil'in Ebu'z-Zübeyr'den olan rivayetinde ravisi hata etmiştir. El-Leys'e Eymen muhalefet etmiş oluyor. Ebu'z-Zübeyr'den rivayet hususunda herkesten en sika olan zat, el-Leys'tir. El-Leys ise Ebu'z-Zübeyr'den, O da Tavus'tan, O da Said bin Cübeyr'den, O da İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet etmiştir. (900 nolu sened kasdedilmiştir.) Semure el-Kinani; 'Ebu'z-Zübeyr'in Cabir (r.a.)'den 'sözü hatalıdır. Ben, Eymen bin Nabil'elen başka teşehhüdde: "Bismillahi ve billahi...'' diyen hiç kimseyi bilmiyorum, demiştir. Darekutni de; Eynen, herkese muhalefet. etmiştir. demiştir.

 

Tirmizi: de: Ben, Eymen'in rivayetini Buhari'ye sordum. Hatadır, diye cevab verdi, demiştir. Nesai de: Hadis hatadır, demiştir.' der.

 

Yukarıdakı nakillerden anlaşıldığı gibi Eymen bin Nabil, sika olmakla beraber, Onun ravilerinden birisi, bu hadisin rivayetinde hata etmiş olabilir. Sahih-i Buhari'de Eymen bin Nabil'in rivayetlerine yer verildiği halde, Buhari bu hadisi tahric etmemiştir. Çünkü sıhhatli bir tarikle Ebu'z-Zübeyr'den rivayet olunan ve buna mutabi' olan hiç bir rivayet yoktur. fakat Darekutni, el-İlel'inde Eymen'in Ebu'z-Zübeyr'den olan rivayetinde Sevri ve İbn-i Cüreyc'in Ona mutabi olduklarını söylemiştir.

 

Bu hadisteki teşehhüdün başında bulunan "Bismillahi ve billahi'' lafzının manası: "Allah'ın adıyla ve Allah'ın yardımıyla başlarım.'' demektir.

 

Kastalani, 'Teşehhüd babı'nda bu hadisi naklettikten sonra, Nevevi'nin el-Hulasa adlı kitabından naklen şöyle der: 'Bu hadisi el-Hakim sahih görmüşse de Buhari, Tirmizi, Nesai ve Beyhaki zayıf görmüşlerdir.'

 

Hadisteki teşehhüdün sonunda geçen dua'nın manası şudur: ''Allah'tan Cennet dilerim ve Cehennem ateşinden Allah'a sığınırım.''