SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 901 >>

DEVAM: 24- TEŞEHHÜD HAKKINDA GELEN HADİSLER BABI

 

حَدَّثَنَا جميل بْن الحسن. حَدَّثَنَا عَبْدُ الأعلى. حَدَّثَنَا سعيد، عَن قتادة. ح وحَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن ابْن عمر. حَدَّثَنَا ابن أبي عدي. حَدَّثَنَا سعيد بْن أبي عروبة، وهشام بْن أبي عَبْد اللّه، عَن قتادة. وهذا حديث عَبْدُ الرحمن، عَن يونس بْن جبير، عَن حطان بْن عَبْد اللّه، عَن أبي موسى الأشعري؛  - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ خطبنا وبين لنا سنتنا. وعلمنا صلاتنا. فقال ((إذا صليتم، فكان عند القعدة، فليكن من أول قول أحدكم: التحيات الطيبات الصلوات لله. السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته. السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين. أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن مُحَمَّداً عبده ورسوله. سبع كلمات هن تحية الصلاة)).

 

قوله ((سبع كلمات هن تحية الصلاة)) هذه القطعة من الزوائد، وبقية الحديث في مسلم وغيره. وإسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize hitabede bulundu ve bize yolumuzu beyan etti. Bize namazımızı öğretti ve bu arada buyurdu ki :

 

«Namaz kıldığınız zaman, biriniz (teşehhüd için) oturduğunda ilk sözü şu olsun :                                                          

 

التحيات الطيبات الصلوات لله. السلام عليك أيها النبي ورحمة الله وبركاته. السلام علينا وعلى عباد الله الصالحين. أشهد أن لا إله إلا الله، وأشهد أن مُحَمَّداً عبده ورسوله.

 

Burada da Tehiyatın başka bir çeşidi var; Latin harfleriyle şöyledir:

Ettehiyatu et-teyyibatu esselavatullah. Esselamu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuhu. Esselamu aleyna ve ala ibadillahissalihin. Eşhedu en la ilahe illallah ve eşhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu …..

 

Diğer tahric:  Müslim ve Ebu Davud. uzunca bir metin halinde rivayet etmişlerdir. Nesai, Darekutni ve Tahavi, buradaki gibi rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Teşehhüd bittikten sonraki; سبع كلمات هن تحية الصلاة cümlesi yalnız müellifin rivayetinde bulunan zevaid türündendir. Bu ilavenin manası şudur: ''Bu teşehhüd yedi kelimedir. Bunlar, namazın tahiyyesidir.''

 

Sindi yedi kelimeyi şöyle hesaplamıştır: Ettehıyyatu, Ettayyibatu. Essalavatu üç kelimedir. Çünkü 'illam' mana bakımından bunların hepsine ayrı ayrı bağlıdır. (Yani üç cümle hükmündedir.) 'Esselamu aleyke ... ve berekatuhu'ya kadar bir kelimedir. 'Esselamu aleyna' başka bir kelimedir. 'Ve ala ibadillahissaIihin' bir kelimedir . ''Şahadet'' kelimesi de iki kelimedir.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: Hadisin; من أول قول cümlesindeki .. Min'' zaide olabilir.

 

(Tercemede işaret edildiği gibi) Cümlenin manası: -Teşehhüd için oturduğunda kişinin ilk sözü 'Ettehıyyat ... ' olsun.'' demektir.

 

'Min' harfi, zaid olmayabilir. Bu takdirde hadis; teşehhüd için oturulduğunda, önce: ‘Bismillahi ve Billahi velhamdu li'lLahi vel Esmau'l-hüsna Kulleha Lillahi’ denilecek, sonra Ettehiyyatu... denilecek diyen Hadeviyyeler için delil olur.