SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 909 >>

26- TEŞEHHÜD VE NEBİ (S.A.V.)'E SALAVAT GETİRİLDİKTEN SONRA OKUNAN DUA BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم الدمشقي. حَدَّثَنَا الوليد بْن مسلم. حَدَّثَنَا الأوزاعي. حَدَّثَني حسان بْن عطية. حَدَّثَني مُحَمَّد بْن أبي عائشة؛ قَالَ:

 - سمعت أبا هريرة يقول: قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إذا فرغ أحدكم من التشهد الأخير فليتعوذ بالله من أربع: من عذاب جهنم، ومن عذاب القبر، ومن فتنة المحيا والممات، ومن فتنة المسيح الدجال)).

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir :

 

«Biriniz son teşehhüdü bitirince dört şey'den Allah'a sığınsın: Cehennem azabından, kabir azabından, hayat ile ölüm fitnesinden ve mesih Deccal'in fitnesinden.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud ve Nesai

 

AÇIKLAMA: Hadis. son teşehhüdden sonra anılan dört şeyden istiaze etmenin vacibliğine delalet eder. Zahirye mezhebi bununla hükmetmiştir. Hatta İbn-i Hazm. ilk teşehhüdden sonra da bu istiazenin vacibliğine hükmederek: 'Çünkü Buhari ve Müslim'in bir rivayetlerInde Ebu Hureyre (r.a.): Nebi (s.a.v.) şöyle buyurdu. demiştir:

 

"Biriniz teşehhüd ettiği zaman dört-şeyden Allah'a sığınsın.. '' Bu rivayet mutlaktır. İlk teşehhüdü de kapsar.' demiştir.

 

Cumhur hadisteki emrin mendupluk için olduğunu söylemiştir. Hadis. kabir azabı ve fitnesinin varlığını ispatlar. Ehl-i Sünnet'in mezhebi budur.

 

" ... Hayat ile ölüm fitnesinden... '' ifadesinden maksad. hayat halindeki fitne ve ölümden sonraki fitnedir.

 

"Ölüm fitnesi.'' ile. ölüm döşeğindeki fitne kasdedilmiş olabilir.

 

Bu takdirde "Hayat fitnesi''nden maksad, mükelleflik çağından itibaren ömür boyunca karşılaşılan fitnedir.

 

"Ölüm fitnesi.'' ile kabir fitnesi murad olabilir.

 

Fitne. aslında imtihan, tecrübe ve denemek gibi anlamlar taşır. Fakat günah. küfür. katil gibi manalarda kullanılması çoğalmıştır.

 

" ...Mesih olan Deccal'ın fitnesinden... " tabirine gelince: Deccal; Kelime anlamı itibariyle karıştırıcı, hileci ve aldatıcı demektir. Ahirette yakın günlerde çıkacağı. hadislerle haber verilen ma'lum kafire bu isim verilmesinin sebebi; kendisinin hakkı 'batıla karıştırması ve hakkı, batıl ile örtbas etmeye çalışmasıdır. Ona mesih denilmesinin sebebi de sağ gözünün kör olmasıdır. Mesih kelimesi, Arap dilinde çeşitli manalarda kullanılır. Bu manalardan birisi de 'tek gözü olan'dır.

 

Mesih; Seyahat eden, çok yol giden anlamında da kullanılır. Deccal, yeryüzünde çok dolaşacağı için Ona mesih denildiğini söyleyenler de vardır.

 

İsa (a.s.)'a da mesih denilmiştir. Ona bu ismin verilmesinin sebebi hakkında da çeşitli rivayetler vardır: Annesinden doğarken vücüduna yağ sürülmüş olarak doğduğu için Ona bu isim verilmiştir, diyenler vardır. Bazılarına göre İsa (a.s.), hastaya elini sürdüğü zaman hasta şifa bulurdu. Bu nedenle Ona mesih denilmiştir. Diğer bir kavle göre İsa (a.s.)'ın ayağının tabanı düzdü, çukuru yoktur. Onun için kendisine bu isim verilmiştir.