SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 923 >>

31- İMAM (NAMAZDA) YALNIZ KENDİ NEFSİNE DUA ETMESİN.BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن المصفى الحمصي. حَدَّثَنَا بقية بْن الوليد، عَن حبيب بْن صالح، عَن يزيد بْن شريح، عَن أبي حي المؤذن، عَن ثوبان؛ قَالَ:

 - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((لا يؤم عَبْدُ، فيخص نفسه بدعوة دونهم. فإن فعل فقد خانهم)).

 

Sevban (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyie buyurdu, demiştir :

 

«Hiç bir kul imamlık yapıp, cemaati ortak etmeksizin (namazda) yalnız kendi nefsine dua etmesin. Şayet (böyle) yaparsa cemaata hıyanet etmiş olur.»

 

Diğer tahric: Ahmed, Tirmizi ve Ebu Davud

 

AÇIKLAMA: Tirmizi hadisin hasen olduğunu söylemiştir. Hadisin birer benzeri Ebu Ümame (r.a.) ve Ebu Hureyre (r.a.)'den de rivayet edilmiştir. Ebu Davud'un rivayet ettiği metin uzundur. Ve mealen şöyledir:

 

"Üç şey vardır ki bunları yapmak hiç bir kimseye helal değildir:

 

Hiç bir adam bir kavme imamlık yapıp, onları ortak etmeksizin, yalnız kendi nefsine dua edemez. Şayet (böyle) yaparsa şüphesiz onlara hıyanet etmiş olur. Hiç bir adam, izin istemeden herhangi bir evin içine bakamaz. Eğer (böyle) yaparsa (izinsiz olarak o eve) girmiş sayılır ve abdesti dar iken, bunu gidermeden namaz kılamaz...''

 

Müellifimiz İbn-i Mace. Ebu Davud'un rivayet ettiği uzunca metnin abdest sıkıştığı ile ilgili parçayı Taharet kitabının 114'üncü babındaki 619 nolu hadiste zikretmiştir.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: "Cumhura göre, izin almadan bir evin içine bakmanın helal olmayışından maksad haram oluşudur. Fakat sıkışık abdestle namaza durmanın ve imamın yalnız kendi nefsine dua etmesinin helal olmayışından maksad haramlık değil mekruhluktur.

Namaz içinde yapılan dualar iki çeşittir: Bir çeşidinin kişisel oluşu hadislerIe sabittir ve Nebi (s.a.v.)'den böyle varid olmuştur. Mesela rüku'da okunan "Sübhane Rabbiye'l-Azim'', sücudda okunan ''Sübhane Rabbiye'l-A'laı'', iki secde arasında okunan ''AllahümmeğfirIi verhamni...'' ve son oturuşta selam vermeden önce okunan ''Allahümme inni euzu bike min azabi'l-kabri...'' dualarının hepsi kişisel olarak varid olmuştur. Hepsindeki zamirIer okuyucunun şahsına münhasır tekil zamirleridir. İmam olsun, cemaat olsun, tek olarak namaz kılan olsun herkesin bu duaları böyle okumaları meşru kılınmıştır. Bu itibarla imam bu. duaların kendi nefsine tahsis etmiş olur. Şu halde böyle varid olan dualar burdaki yasaktan müstesnadır.

 

Diğer çeşit dua ise çoğul zamiri ile varid olmuştur. Kunut duası buna misal verilebilir. Sabah farzında Kunut duasının okunması meşru görüldüğü mezhebIere göre imam bu duayı açık sesle okur, cemaat da amin der. Eğer Kunut duasındaki zamirleri çoğul için değil de tekil için okursa cemaatı bu duadan mahrum etmiş ve sırf kendi nefsi için dua etmiş olur. Halbuki arkasında namaz kılan cemaat Kunut duasını okumaz da onun duasına amin der. Hal böyle olunca imam cemaata hiyanet etmiş olur. Ama imam Kunut duasındaki zamirleri çoğul için kullanınca hem kendi nefsine hem de cemaata dua etmiş olur. Cemaat da amin demekle duanın kabul olunması için Allah'a niyaz etmiş olur.''

 

Sabah namazında okunması meşru görülen Kunut duası imam için çoğul zamirleri ile, tek olarak namaz kılan için de tekil zamiri ile emrolunmuştur. Baş kısmı şöyledir;

 

1. İmam için;

 

"Allah'ım hidayete erdirdiğin, kullar arasında bizi de hidayete erdir ... ''

 

2. Münferid için;

 

''. Allah'ım hidayete erdirdiğin kullar arasında beni de hidayete erdir... ''

 

Hadisteki;" ... La'' lafzı nehiy (yasaklama) edatı olabilir. Bu takdirde cümleye kazandırdığı mana: "Etmesin, yapmasın.''dır. Tercemeyi buna göre yaptık. Bu edat nefiy (olumsuzluk} içinde olabilir. Bu takdirde cümleye kazandırdığı mana (etmeyecek, yapmayacakldır. Eğer nefiy için olursa yine nehiy kasdedilmiştir ve hadisin manası şöyle olur:

 

"Hiç bir kul imamlık yapıp, cemaatı ortak etmeksizin, yalnız Kendi nefsine dua etmiyecektir, (= edemiyecektir.) Bu da yasaklamayı ifade eder.

 

Bazı alimler hadisin yorumu hakkında şöyle demişlerdir: Hadisten maksad imam'ın kendi şahsına dua ederken cemaatın bu duadan istifade etmemesini dilemesini yasaklamaktır Nasıl ki sabit olduğu gibi bir a'rabi dua ederken: "Allah'ım! Bana ve Muhammed (s.a.v.)'e rahmet ey le ve ikimizle beraber, hiç kimseye rahmet etme.'' demiş ve Nebi (s.a.v.) böyle demesinin hatalı olduğunu bildirmiştir. Böyle davranmak haramdır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İmam'ın namazda yalnız kendi nefsine dua etmesi ve cemaatı mahrum bırakması yasaktır. Bu husustaki tafsilat yukarda geçti.

 

2- İmam bhyle davranırsa cemaata hıyanet etmiş sayılır.