SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 959 >>

DEVAM: 40- KENDİSİ İLE KIBLE ARASINDA BİR ŞEY VARKEN NAMAZ KILANIN BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن إسماعيل. حَدَّثَنَا زيد بْن الحباب. حدثني أبو المقدام، عَن محمد بن كعب، عَن ابن عباس؛ قَالَ:

 - نهى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ أن يصلى خلف المتحدث والنائم.

 

Abdullah bin Abbas (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre şöyle demiştir :

 

«Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) konuşan ve uyuyan kimsenin arkasında namaz kılmayı yasaklamıştır.»

 

 

Tahric: Bu hadisi Ebu Davud ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Bunun bir benzerini Bezzar, İbn-i Ömer (r.a.)'den, Tabarani de Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Uyuyan kişinin arkasında durup namaz kılmanın yasaklanması hikmeti uyuyandan dikkat çekici ve namaz kılanı meşgul edici hallerin görülmesi korkusudur.

 

Malik, Tavus ve Mücahid uyuyan kişiye karşı namaza durmanın mekruhluğuna hükmetmişlerdir. Diğer alimler daha önce geçen Aişe (r.anha), Meymune (r.anha) ve Ümmü Seleme (r.anha) hadislerine dayanarak bunda kerahet olmadığına hükmetmişlerdir. Bu alimler İbn-i Abbas (r.a.)'ın bu hadisinin zayıflığına hadis hafızlarının ittifak ettiklerini söylemekle diğer alimlere cevap vermişlerdir. Hattabi, İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinin senedi zayıf olduğu için Nebi (s.a.v.)'den sabit değildir, demiştir.

 

Konuşmakla. meşgul olan kimselere karşı namaza durmanın yasaklanmasının hikmeti de namaz kılanın dikkatinin konuşmacılara çekilmesi ve namazını karıştırması tehlikesi dir. İbn-i Mes'ud ve Said bin Cübeyr konuşurken kimsenin arkasında namaz kılmanın mekruhluğuna hükmetmişlerdir. Bunlara göre, konuşmacılar Allah'ı anmakla meşgul iseler onlara karşı namaza durmakta kerahet yoktur. Şafii ve Ahmed de konuşanların arkasında namaza durmanın mekruhluğuna hükmetmişlerdir.

 

Yukarıda işaret ettiğim gibi bu hadisin birer benzeri İbn-i Ömer (r.a.) ve Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edilmiştir. Bu rivayetler zayıf olsa bile birbirini kuvvetlendirirler.

 

İbn-i Battai: Kufe alimleri, Sevri ve Evzai konuşanların arkasında namaza durmanın caizliğine hükmetmişlerdir, demiştir.

 

Konuşanın arkasında namaza durmanın mekruh olup olmadığı hususundaki ihtilaf konuşmanın namaz kılanı meşgul etmediği ve huşusunu gidermediği zamana aittir. Eğer konuşmak namaz kılanı meşgul ederek huşusunu giderirse orada durmak alimlerin ittifakı ile mekruhtur.