SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 967 >>

DEVAM: 42- NAMAZDA (YAPILMASI) MEKRUH OLAN ŞEYLER BABI

 

حَدَّثَنَا علقمة بْن عمرو الدارمي. حَدَّثَنَا أبو بكر بْن عياش، عَن مُحَمَّد بْن عجلان، عَن أبي سعيد المقبري، عَن كعب بْن عجرة،

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ رأى رجلاً قد شبك أصابعه في الصلاة. ففرج رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ بين أصابعه.

 

Ka'b bin Ucra (r.a.)'den rivayet edildiğinegöre:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem). bir adam'ı namazda ellerinin parmaklarını birbirinin arasına geçirmiş olduğu halde gördü ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun parmaklarını birbirinden ayırdı.''

 

Diğer tahric: Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud. İbn-i Hibban ve Beyhaki de Ka'b (r.a.)'ın hadisini değişik lafızlar ve farklı tarikIerle rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Hadiste geçen ''Teşbiku'I-Asabi'. ellerin parmaklarını birbirisinin arasına geçirmektir ki bunu kenetlemek ve taraklamak diye de ifade etmek mümkündür.

 

Bütün rivayetler namazda Teşbik'in yasaklığına delalet ederler. Bazı rivayetlerde evinde abdesti alıp namaz kılmak için camiye giderken de teşbik' etmenin yasak olduğuna. çünkü namazda imiş gibi sevap kazanmaya başladığına delalet ederler.

 

Teşbik hakkında fıkıhçıların hükmü: EI-Menhel yazarı ''Namaza gitmek'' babında şöyle der:

 

'' İbn-i Abbas, Ata. Nahai, Mücahid ve Said bin Cübeyr (r.anhum)'a göre namaz esnasında Teşbik mekruhtur. Namaza giderken mekruh değildir. Malikiler'in ve Şafiiler'in kavli de budur.  Hanefi alimlerine göre gerek namazda ve gerekse namaza giderken veya namaz için beklenen Teşbik tahrimen mekruhtur.

 

Hanbeliler'e göre namaza giderken mekruhtur. Namaz esnasındaki teşbik'in kerahati daha şiddetlidir''