SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 968 >>

DEVAM: 42- NAMAZDA (YAPILMASI) MEKRUH OLAN ŞEYLER BABI

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْنُ الصَّبَّاح. أَنْبَأَنَا حفص بْن غياث، عَن عَبْد اللّه بْن سعيد المقبري، عَن أبيه، عَن أبي هُرَيْرَة؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((إذا تثاءب أحدكم فليضع يده على فيه. ولا يعوي. فإن الشيطان يضحك منه)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده عَبْد اللّه بْن سعيد، اتفقوا على ضعفه.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şüyle buyurdu, demiştir :

 

«Biriniz esniyeceği zaman elini ağzının üstüne koysun ve (Haaa diyerek) bağırmasın. Çünkü şeytan, onun bağırmasından dolayı güler.»

 

Not: Zevaid'de: Hadisin isnadında Abdullah bin Said bulunur. Alimler onun zayıflığına ittifak etmişlerdir. denmiştir

 

AÇIKLAMA: Buhari ve Tirmizi de Ebu Hureyre (r.a.)'den merfu' olarak rivayet olunan hadis mealen şöyledir: ''Namazda esnemek şeytan'dandır. Bu nedenle birinize esnemel( hali belirince olanca gücü ile onu durdursun.''

 

Tuhfetu'l-Ahvezi yazarı: 'Esnemenin şeytandan olmasının sebebi, Nebi (s.a.v.)'in ondan hoşlanmamasıdır. Genellikle vücut ağırlaşıp gevşediği ve uyuklayıp tembelleştiği zaman esneme hali belirir. Bu durum ise ibadet esnasında duyulması gereken neşe, canlılık ve iştiyak ile uyanıklığa ters düşer. ''Esnemek şeytandandır.'' ifadesi ile esnemeye yol açan tıkabasa yemek gibi davranışlardan sakındırmanın kasdedilmiş olması da muhtemeldir.' demiştir.

 

Tirmizi der ki: ''Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisi sahihtir. İlim ehlinden bir cemaat namaz esnasında esnemeyi mekruh saymışlardır. İbrahim Nahai: Ben esnemeyi öksürmekle durdururum, demiştir.''

 

Hanefi ve Şafii alimleri namazda esnemeyi mekruh saymışlardır. Esneme hali belirince mümkün mertebe durdurmaya çalışılmalıdır. Durdurmak için ya ağız yumulur ve dişler sıkılır, ya elin tersi dudakların üstüne konularak, haaa diye ses çıkarılması önlenir.

 

Hanefi ve Şafii fıkıh kitabıarında beyan edildigine ,göre Nebiler esnemezlerdi, bundan korunmuşlardı. Bir kimsede esneme belirtisi görülünce, Nebiler esnemezdi, ben niçin esniyorum diye düşününce esneme hali durur. Ben bunun dogruluğunu kendi nefsimde müşahade etmişimdir.