SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 971 >>

DEVAM: 43- BİR KAVİM, İMAMLIĞINDAN HOŞLANMADlĞI HALDE ONLARA İMAMLIK EDENİN BABl

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّد بْن عمر بْن هياج. حَدَّثَنَا يحيى بْن عَبْدُ الرحمن الأرحبي. حَدَّثَنَا عبيدة ابن الأسود، عَن القاسم بْن الوليد، عَن النهال بْن عمرو، عَن سعيد بْن جبير، عَن ابن عباس،  - عَن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ قال ((ثلاثة لا ترفع صلاتهم فوق رءوسهم شبراً: رجل أم قوماً وهم له كارهون. وامرأة باتت وزوجها عليها ساخط وأخوان متصارمان)).

 

فِي الزَوائِد: إسناده صَحِيْح ورجاله ثقات.

 

(Abdullah) bin Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Üç kişi vardır ki namazları başlarından bir karış yükselemez; Bir kavim, imamlığından hoşlanmadığı halde onlara imamlık eden adam, kocası kendisine kızgın olduğu halde geceleyen kadın ve birbirine küs duran iki kardeş.-"

 

Not: Hadisin isnadının sahih ve ricaIinin sika olduğu. Zevaid de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA: Namazı bir karış yükselmemesi onun kabul olunmamasından kinayedir, Çünkü kabule şayan ibadetler melekler vasıtasıyla göklere yükselir.

 

Kocası kendisinden kızgın olduğu halde geceleyen kadından maksat kocasına itaatsiz veya huysuz olan kadındır. Bir haram veya mekruh teklifi red ettiğinden dolayı veya hiç yere kocası kendisinden kızmış olan kadın bu hükme dahil değildir. Karı koca münasebetleri ve cinsel arzular ekseriyetle geceleyin olduğundan hadiste ''Geceleyen'' tabiri kullanılmıştır. Çünkü gündüz kocasını kızdıran kadın'ın hükmü aynıdır.

 

Küs duran kardeşlerden maksat, öz kardeşler olabildiği gibi dini kardeşler de olabilir. Buradaki küskünlükten maksat caiz olmayanıdır. Yani üç günden fazla süren küskünlük veya batıl uğrunda meydana gelen küskünıüktür. Küs kalan iki kardeş hadiste anılan üç çeşit insandan üçüncüsü olarak sayılmıştır. Çünkü gaye üç fert değil, üç çeşit insandır.