SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 975 >>

DEVAM: 44- 'İKİ KİŞİ BİR CEMAATTİR' BABI

 

حَدَّثَنَا نصر بْن علي. حَدَّثَنَا أبي حَدَّثَنَا شعبة، عَن عَبْدُ اللَّه بْن المختار، عَن موسى بْن أنس؛ قَالَ:

 - صَلَى رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ بامرأة من أهله، وبي. فأقامني عَن يمينه وصلت المرأة خلفنا.

 

Enes (bin Malik) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), akrabasından bir kadına ve bana namaz kıldırdı. (Namaza durulacağı zaman) beni sağ tarafında durdurdu. Kadın da bizim arkamızda namaza durdu."

 

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Buradaki hadisin zahirine göre kadın Nebi (s.a.v.)'in akrabasındandır. Halbuki Müslim'in rivayetinde kadının Enes (r.a.)'in anası (Ümmü Süleym) veya teyzesi (Ümmü Haram) oldugu belirtilmiştir. Ebu Davud ve Nesai'nin rivayetlerinden de kadının Enes (r.a.)'in yakınlarından olduğu anlaşılıyar.

 

Yukarıda belirtilen durum muvacehesinde buradaki rivayetle ilgili iki ihtimal vardır: Birinci ihtimal, olayın bir ulmasıdır. Kadın Enes (r.a.)'in yakınıdır. من أهله lafzındetki zamir, Enes'e racidir. Bundan sonra gelen; وبي. فأقامني lafızlarındaki zamirlerin de bir öncekine uygunluğu bakımından; وبه فأقامه şeklinde gelmesi beklenirken ehlinin malumu olduğu üzere burada 'Caib zamirinde mütekeIlim zamirine iltifat' var denilir. İkinci ihtimal olay tekerrür etmiştir. Buradaki olayda kadın, Nebi (s.a.v.)'in yakınlarından imiş. Diger olayda kadın, Enes (r.a.)'in yakını imiş.

 

Birinci ihtimal kanımca kuvvetlidir. Allah daha iyi bilir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İmam'a uyanlar bir erkek ve bir kadından ibaret olduğu takdirde erkek imam'ın sağında, kadın ise ikisinin arkasında durmalıdır. Kadın, erkeklerle yanyana duramaz.

 

2- Kadın, erkeklerin saffında namaza durduğu takdirde cumhur'a göre namazı sahihtir. Hanefiler'e göre kadının namazı sahih ise de erkeklerin namazı bozulur.