SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 978 >>

DEVAM: 45- İMAM'A YAKIN DURMASI MÜSTEHAB OLANLARI BEYAN BABl

 

حَدَّثَنَا أبو كريب. حَدَّثَنَا ابن أبي زائدة، عَن أبي الأشهب، عَن أبي نضرة، عَن أبي سعيد؛

 - أن رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ رأى في أصحابه تأخراً. فقَالَ: ((تقدموا فأتموا بي. وليأتم بكم من بعدكم. لا يزال قوم يتأخرون حتى يؤخرهم اللَّه)).

 

Ebu Said(-i Hudri) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir ;

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Ashabında bir gerileme (= Ön safta durmaktan kaçınma) gördü ve onlara:

 

«İleri geliniz ve bana uyunuz. Sizden sonrakiler de size uysunlar. (Ön saftan) geri durmaya devam eden bir kavmi nihayet Allah geriletir.»

 

 

Diğer tahric: Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: EI-Menhel yazarı bu hadisin rivayet edildiği ''Kadınların safta durması ve birinci saftan gerilemek'' babında şöyle der:

 

''Sahabiler, galiba Nebi (s.a.v.)'in: ''En akıllı olanlar bana yakın dursunlar ... '' mealindeki (876 nolu) hadisini işittikleri ve kendilerini liyakatlı görmedikleri için birinci saffa geçmekten çekinmişlerdir. Nebi (s.a.v.) de ashabına son hadisi emretmiştİr:

 

''Sizden sonrakiler de size uysunlar.'' emrinden maksat, arkalarda bulunanların sahabileri kendilerine imam edinmeleri değil, Nebi (s.a.v.)'in namazdaki hareketlerini göremiyecekleri için önlerindeki saflara bakarak hareketlerini uydurmalarıdır. Çünkü bütün cemaatın bir imama. uyması gereklidir.

 

''Geri durmaya devam eden ... '' parçası'nın manası şudur :

 

Ön saffın faziletini kazanmayı önemsemeyen ve bu fazileti küçümseyen kimseler bu davranışı alışkanlık haline getirip bunda israr ederlerse Allah Teala Ahiret günü onları geriletir. Yani Cehennem'den ilk çıkaracağı mü'minler meyanında onları çıkarmıyacak. Ön saftan geri duruşlarına karşılık ve uygun olarak onları Cehennem'den tehirli çıkaracaktır.

 

Şöyle de yorum yapmak mümkündür:

 

Ön saffa geçiş hususunda böyle davrananları Allah Teala önce Cehennem'e hapsedecek ve tehirli olarak Cennet'e koyacaktır.

 

Böylelerin, Cehennem'e giren mü'minlerin en altında olacakları kasdedilmiş olabilir.

Nevevi: Allah, böylelerini rahmetinden, muazzam fazlından, yüksek mertebeden, ilimden ve benzeri meziyetlerden geri bırakır, diyerek yorum yapmıştır.

 

Hadisin zahirine göre bu şiddetli tehdit, birinci saffa geçmemeyi itiyat haline getirenlere aittir. Aslında böyle yapan kimse yani geri saflarda durmayı itiyat haline getiren veya namazını cemaatla değil tek başına kılan şahıs, bu davranışından dolayı cehenneme müstahak olmaz. Şu halde mezkur tehdit ön saftan kaçınma yüzünden namazını terkeden veya vaktinden çıkarıp kazaya bırakan kişiye mahsustur, diye yorum yapmak mümkündür.

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

1- Ön saffın yüce sevabını kaçırmamak için bu saffa geçmeye önem verilmelidir. (Ancak ön saffa geçmek için başkasına eziyet etmemelidir. Aksi takdirde sevap yerine günah. olur. Başkasına eziyet edeceği endişesiyle ön saffa geçmekten vaz geçen şahsın sevabı ön saf'ta namaz kılanın sevabından daha fazladır. Çünkü Taberani'nin İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet ettiği bir hadiste Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur. ''Bir kimseye eziyet edeceği endişesi ile ön saffı bırakan adam için Allah ilk saffm sevabının iki katını verir.''

 

2- İmam, fazilet sahibIerinin namazda kendisine yakın durmalarını istemeli ve cemaat için en hayırlı olan şeyi tavsiye etmelidir.

 

3- İmamı görmeyen arka saflardaki cemaat, önlerindeki safların hareketlerine göre imamı takip edebilirler.

 

4- Ön saffın sevabını küçümsiyerek gerilemek hatadır.