SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 979 >>

46- İMAMLIĞA ÖNCELİKLE HAKKI OLANIN BABI

 

حَدَّثَنَا بشر بْن هلال الصواف. حَدَّثَنَا يزيد بْن زريع، عَن خالد الحذاء، عَن أبي قلابة، عَن مالك بْن الحويرث؛ قَالَ:

 - أتيت النَّبِي صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمْ أنا وصاحب لي. فلما أردنا الانصراف فقال لنا ((إذا حضرت الصلاة فأذنا وأقيما. وليؤمكما أكبركما)).

 

Malik bin el-Huveyris (r.a.)'den; şöyle söylemiştir:

 

Ben bir arkadaşımla beraber Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vardık. Geri dönmek istediğimiz zaman O, bize :

 

«Namaz vakti olunca ezan okuyunuz, ikamet ediniz ve (yavaşça) büyük olanınız size namaz kıldırsın.» buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari. Müslim. Tirmizi, Ebu Davud ve Beyhaki de bunu uzun ve kısa metin halinde rivayet etmişlerdir.

 

AÇIKLAMA: Ebu Davud'un aynı başlık altında açtığı babta rivayet ettiği bu hadisin açıklamasını yapan el-Menhel yazarı şu bilgiyi verir: ''Malik (r.a.)'in arkadaşının ismini bilemiyoruz.

 

-Ezan okuyunuz. ikamet ediniz.- emrinden maksat, her ikisinin de ezan okuması ve ikamet etmesi değil, birisinin bu işi yapmasıdır. Ezan ve ikamet için yaş durumu tercih sebebi olmadığından Nebi (s.a.v.) onları bu hususta serbest bırakmıştır. Fakat imamlık için yaşca büyüklük tercih sebebi kılındığından bu hüküm verilmiştir.

 

Ezan ve ikamet emrinde ikisinin muhatap tutulması şöylece de yorumlanabilir: 'Yani biriniz okuyunuz, diğeriniz de icabet ediniz.

 

Şunu da belirtelim: ,İkamet etmek ezan okuyanın hakkıdır. Çünkü: ''.. Kim ezan okursa o ikamet eder." hadisi bunu amirdir.

 

''Büyük olanınız namaz kıldırsın.'' cümlesindeki büyüklükten maksat, yaşça olan büyüklüktür. Rütbe, makam ve benzeri yönden olan büyüklük kasdedilmemiştir. Çünkü bazı rivayetlerde 'yaşça büyüklük' kaydı vardır. Ayrıca Ebu Davud'un rivayetindeki: ''Ve biz o günlerde ilim bakımından birbirimize yakın idik.'' ilavesi de bu durumu teyid eder.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ :

 

1- İmamlık, müezzinlikten efdaldır. Çünkü ezan ve ikamet etmek için büyüklük aranmadığı halde imamlık için aranmıştır.

 

2- Vakit namazıarının cemaatla kılınması emredilmiştir. Cemaatın oluşması için İmam'ın beraberinde bir kişinin bulunması kafidir.

 

3- Farz namazların vakti girince ezan ve ikamet etmek meşrudur.

 

 

BU HADİS’İN BUHARİ DEKİ ETRAFLISI VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN