SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 981 >>

47- İMAM'A VACİB OLAN (TİTİZLİK) BABI

 

حَدَّثَنَا أَبُو بَكْر بْنُ أَبِي شَيْبَة. حَدَّثَنَا سعيد بْن سليمان. حَدَّثَنَا عَبْدُ الحميد بْن سليمان، أخو فليح. حَدَّثَنَا أبو حازم؛ قَالَ:

 - كان سهل بْن سعد الساعدي يقدم فتيان قومه، يصلون بهم. فقيل له: تفعل، ولك من القدم مالك؟ قَالَ: إني سمعت رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ يقول ((الإمام ضامن. فإن، أحسن، فله ولهم. وإن، أساء، فعليه ولا عليهم)).

 

فِي الزَوائِد: في إسناده عَبْدُ الحميد، اتفقوا على ضعفه.

 

Ebu Hazm (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Sehl bin Sa'd-i Saidi (r.a.) kavminin gençlerini namaz kıldırmak için öne geçirirdi. Kendisine: İslamiyet'te yüce bir kıdemin bulunduğu halde sen (niçin böyle) yapıyorsun? (Kendin namaz kıldırmıyorsun) denildi. O şöyle dedi: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken işittim :

 

«İmam zamin (kefil)dir. Eğer namazı iyi kıldırırsa sevap hem onadır hem cemaatadır. Şayet fena kıldırırsa vebali onadır. Yani cemaata değildir.»

 

Not: Zevaid'de: Bunun isnadında bulunan ravi Abdülhaınid'in zayıflığına alimler ittifak etmişlerdir, denmiştir.

 

AÇIKLAMA: İmam'ın kefil oluşu, cemaata namazı sıhhatlı bir şekilde kıldırmak sorumluluğunu yüklenmiş olmasından dolayıdır.

 

Eğer bilerek namazı ifsad eden kusuru varsa ve cemaat bundan habersiz ise cemaatın namazını imam ifsat etmiş olur. Cemaat bu durumu bilmediği için namazını iade etmez. Bütün vebal de İmam'ın boynunda kalır.

 

Keza imam namazı sıhhatlı olarak kılsa bile sünnetlerine ve adabına riayet etmezse fazilet bakımından eksik kıldırmış olur. Halbuki adab ve sünnetlerine riayet etmek suretiyle cemaata namaz kıldırmak görevini yüklenmiş, bu,'hususta cemaata karşı sorumluluk altına girmiş ve cemaat da onu kefil saymıştır. Bu noktalarda da kusur işlerse iyi kıldırmış sayılmaz vebuli de ona aittir.