SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 991 >>

DEVAM 49- BiR ŞEY OLURSA İMAM NAMAZI HAFİFLETİR. BABI

 

حَدَّثَنَا عَبْدُ الرحمن بْن إبراهيم. حَدَّثَنَا عمر بْن عَبْدُ الواحد، وبشر بْن أبي بكر، عَن الأوزاعي، عَن يحيى بْن أبي كثير، عَن عَبْد اللّه بْن أبي قتادة، عَن أبيه؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((إني لأقوم في الصلاة وأنا أريد أن أطول فيها. فأسمع بكاء الصبي. فأتجوز، كراهية أن يشق على أمه)).

 

Ebu Katade (r.a.)'den; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki:

 

«Gerçekten  (çok kere) ben namaza (kıraati) uzatmak niyetiyle dururum da bir çocuğun ağladığını işitince, anasına zahmet olmasın diye (kıraatimi) kısa keserim.»

 

 

Diğer tahric: Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki

 

AÇIKLAMA: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in arkasında namaz kılan kadınlardan çocuğu ağlayan hatunun kalbi, çocukla meşgul olur, huzurla namaza devam edemez, diye Nebi (s.a.v.) kıraatını kısaltırdı. Bu hadis, Efendimizin mü'minlere olan büyük şefkatini gösteren delillerdendir.

 

El-Menhel yazarının bu hadis bahsinde naklettiğine göre İbn-i Sabit (r.a.) şöyle demiştir:

''Resuıullah (s.a.v.) bir defa ilk rek'atte 60 ayet kadar uzun olan bir sureyi okudu. Sonra bir çocuğun ağladığını işitince ikinci rek'atte üç ayet okudu.''

 

Nebi (s.a.v.)'in anılan durumda rüku ve secde zikirlerini de hafiflettiği Buhari'nin Enes (r.a.)'den rivayetinden anlaşılıyor.

 

HADİS'İN FIKIH YÖNÜ :

 

Namazda kıraatı uzatmak isteyen kişi, ihtiyaç halinde bunu kısaltmalıdır.

 

EI-Menhel yazarı şöyle der: ''Hattabi bu hadisi delil göstererek: İmamın rüku'da iken cemaata katılmak isteyen bir kimse için rüku'unu uzatmak suretiyle kişinin rek'ate ulaşmasına imkan vermesi caizdir. Çünkü bir kimsenin dünya ile ilgili ihtiyacı için imam'ın namazını kısaltması caiz olunca, ahiretle ilgili bir iş için namazını uzatması da caiz olur, demiştir. Fakat bazı alimler imam'ın mezkur amaçla rüku'unu uzatmasını mekruh sayarak bundan Allah'a ortak koşmak endişesini duyduğunu söylemişlerdir.

 

Ali el-Kari şöyle demiştir: Hattabi'nin bu hadisi delil göstermesine itiraz edilebilir.

ÇÜnkü bir maksatla ibadeti hafifletmek ve uzatmayı bırakmak ile bir şahıs için ibadeti uzatmak arasında fark vardır. Zira şahıs için ibadeti uzatmak bilinen riya'dan sayılır. Bizce imamın; Allah'a yaklaşmak için değil de geç kalan bir kişinin rek'at'e ulaşması için rükü'u uzatması tahrimen mekruhtur. Böyle yapan imam için, büyük tehlike endişesi vardır. Ama bununla kafir olmaz. Çünkü bu hareketi ile AIlah'tan başkasına ibadet etmeye niyet etmiş değildir ....demiştir.-

 

Şafii fıkıh alimleri: İmam'ın rüku'dayken yeni gelen bir kimsenin cemaate katılmak istediğini anlayınca rüku'yu uzatması caizdir. demişlerdir.

 

Şa'bi. Hasan-i Basri ve ibn-i Ebi Leyla da bu görüştedirier. Cemaata sıkıntı vermemek kaydıyla bunun caizliğine Ahmed bin Hanbel, İshak bin Rahuyye ve Ebu Sevr de hükmetmişlerdir.

Evzai. Ebu Hanife, Malik, Cedid kavlinde Şafii ve Ebu Yusuf ise İmam'ın bu bekleyişini mekruh görmüşlerdir .