SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1001 >>

DEVAM: 52- KADINLARIN (NAMAZDAKİ) SAFFLARI BABI

 

حَدَّثَنَا علي بْن مُحَمَّد. حَدَّثَنَا وَكِيع، عَن سُفْيَان، عَن عَبْد اللّه بْن مُحَمَّد بْن عقيل، عَن جابر بْن عَبْد اللّه؛ قَالَ:  - قال رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ ((خير صفوف الرجال مقدمها. وشرها مؤخرها. وخير صفوف النساء مؤخرها. وشرها مقدمها)).

 

قال السندي: هذا الحديث من الزَوائِد: كما يفهم من الزوائد. لكنه لم يبين حال إسناده.

 

Cabir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:

 

«Erkeklerin safflarımn en hayırlısı öndeki safftır, sevabı en az olanı da en geridekidir. Kadınların safflarının en hayırlısı en son safftır. Sevabı en az olanı da en öndeki safftır.»

 

Not: Sindi demiştir ki bu hadis Zevaid türündendir. (Yani Kütüb-i Sitte'den yalnız bu sünende rivayet olunmuştur.) Zevaid adlı kitaptan da bu durum anlaşılmaktadır, Lakin Zevaid yazarı bu hadisin senedinin halini açıklamamıştır.

 

AÇIKLAMA: Erkeklerin arkasında kadınlar bulunsun, bulunmasın sevabı en çok olan saffı, İmam'ın hemen arkasındakidir. Sevabı en az olanı da en gerideki saffıdır. Bundan önceki babta bu durum açıklanmıştır.

 

Kadınların safflarına gelince, eğer erkeklerle beraber namaz kılarlarsa sevabı en çok olan kadın saffı en geridekidir. Çünkü erkeklerden en uzak olanıdır. Sevabı en az olan kadın saffı ise en öndekidir. Çünkü erkeklerin saffına en yakın olanıdır.

 

Şayet kadınlar erkeklerle beraber değil de yalnız kendi aralarında cemaat olurlarsa sevabı en çok olanı ilk saff ve sevabı en az olanı da son saffıdır.

 

Şu halde, kadınların saffları ile ilgili hadisteki hüküm onların erkeklerle beraber cemaat olmaları haline mahsustur. Sindi bu kavli naklettikten sonra: 'Hükmün umumi olması da muhtemeldir. Yani erkekler beraber olsun olmasın kadınların safflarının hükmü budur. Bunun hikmeti ise kadınların örtünmeye çok rivayet etmeleri gösterilebilir, demiştir.