SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU İKAMETİ’S-SALAT

<< 1002 >>

53- SÜTUNLAR ARASINDA SAFF (OLUP) DA NAMAZ KILMAK BABI

 

حَدَّثَنَا زيد بْن أخزم، أبو طالب. حَدَّثَنَا أبو داود، وأبو قتيبة. قالا: حَدَّثَنَا هارون ابن مسلم، عَن قتادة، عَن معاوية بْن قرة، عَن أبيه؛

 - قَالَ: كنا ننهى أن نصف بين السواري، على عهد رَسُول اللَّهِ صَلَى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسلَّمْ، ونطرد عنها طرداً.

 

فِي الزَوائِد: في إسناده هارون، وهو مجهول كما قال أبو حاتم. والحديث رواه أصحاب السنن الأربعة، ما خلا ابن ماجة، من حديث أنس.

 

Kurre (bin Eyas bin Hilal) r.a.den; şöyle demiştir :

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken sütunlar arasında saff olmaktan menedilirdik ve sütunlardan cidden kovulurduk.

 

Not: Zevaid'de: Bunun isnadında Harun bin Müslim bulunur. Ebu Hatim'in dediği gibi bu zat mechuldür. İbn-i Mace hariç üç sünen sahibi bu hadisi Enss bin Malik (r.a.)'den rivayet etmişlerdir, denmiştir.

 

AÇIKLAMA: Notta belirtildiği gibi bu hadisin benzerini Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai rivayet etmişlerdir. Ayrıca Ahmed, Beyhaki ve Hakim de rivayette bulunmuşlardır.

 

Tirmizi'nin Abdulhamid bin Mahmud'dan rivayeti şöyledir: ''Ben devlet büyüklerinden birisinin arkasında namaza durdum. Cemaatta büyük izdiham vardı. Biz iki sütun arasında namaza durduk. Namazımız bitince Enes bin Malik (r.a.): 'Resulullah (s.a.v.) hayattayken biz sütunlar arasında namaza' durmaktan sakınırdık,' dedi.

 

Hadisimizde Kurre (r.a.), ''...men edilidik... '' demekle Resulullah (s.a.v.)'in kendilerini men ettiğini kasdetmiştir.

 

Beyhaki'nin rivayet ettiğine göre İbn-i Mes'ud (r.a.): ''Sütunlar arasında saff olmayınız.'' demiştir.

 

El-Menhel yazarı 'Sütunlar arasındaki safflar babı'nda aşağıdaki bilgiyi vermiştir:

 

''Hadis, sütunlar arasında namaza durmanın mekruhluğuna delalet eder. Bunu yasaklamanın hikmetine gelince; Bazıları saffın kesikliğini neden göstermişlerdir, Bazıları da: Sütunlar arası, ayakkabıların yeri olduğu için, burada namaz kılınması mekruh kılınmış, demişlerdir.

 

İbn-i Seyyidi'n-Nas: Birinci hikmet. daha yerindedir. Çünkü sütunlar arasının ayakkabılık olarak kullanılması, sonradan adet olmuş, demiştir.

 

Kurtubi: Mu'min olan Cinler, sütunlar arasında namaz kıldıkları ve bu yer onların namazgahı olduğu için burada namaza durmanın mekruh kılındığı rivayeti var, demiştir.

 

FIKIHÇILARIN BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

1- İbrahim en-Nehai. İshak ve Malikiler, bu hadisi ve benzeri hadisleri delil göstererek, cemaatın ve münferidin sütunlar arasında namaza durmasının mekruhluğuna hükmetmişlerdir.

 

2- Hanbeliler'e göre cemaatla namaz kılınırken sütunlar arasında durmak, saffm kesilmesine sebep olursa; cemaatın bir kısmının burada namaz kılması mekruhtur. İmama uymayanların sütunlar arasında namaza durmaları mekruh değildir. Delil olarak ta Hanbeliler, Kurre (r.a.)'in hadisini göstermişlerdir.

 

3- Hasan-i Basri, ibn-i Sirin ve Kufe alimleri: (Cemaat olsun, münferid clsun sütunlar arasında namaza durmakta kerahet yoktur, demişlerdir. Said bin Cübeyr, İbrahim-i Teymi ve Suveyd bin Cufie, kendi kavimleri sütunlar arasında namaza dururken onlara namaz kıldırmışlardır. Delilleri ise; Beyhaki'nin AbduIlah bin Ömer (r.a.)'den rivayet ettikleri şu mealdeki hadistir:

 

"Resulullah (s.a.v.)'in Ka'be'nin içinde namaz kıldığında hangi yerde durduğunu Bilal (r.a.)'a soıdum, Bilal (r.a.): ''Öndeki iki direk arasında.' dedi."

 

Hanbeliler: Kurre (r.a.)'in hadisi zayıflır. Enes (r.a.)'in hadisi ise Nebi (s.a.v.)'in fiiliyle merdudtur, demişlerdir.

 

4- Şafii ve İbnü'l-Münzir: Cemaatın sütunlar arasında saff olması mekruhtur. Tek başına namaza duran için mekruh değildir. Çünkü Nebi (s.a.v.)'in Ka'be'de iki direk arasında namaz kıldığı sabittir, demişlerdir. Yasağın cemaata münhasır olduğuna Kurre (r.a.)'ın hadisi delalet eder. Çünkü Kurre (r.a.) :

 

"Sütunlar arasında saff olmaktan men edilirdik," demiştir. Sütunlar arasında namaza durmaktan men edilirdik şeklinde bir ifade kullanmamıştır: Şu halde sütunlar arasında namaz kılınmamasına delalet eden hadisler, cemaata münhasır Kurre (r.a.)'ın hadisi gibi yorumlanarak hadisler arasında birlik sağlanır.

 

Fıkıhçılar arasındaki mezkur ihtilaf, namaz kılınan yerin geniş ve müsait olması şartına bağlıdır. Yer dar olduğu zaman gerek cemaatın ve gerekse münferidin sütunlar arasında namaza durmasında kerahetin bulunmaması hususunda fıkıhçılar arasında ihtilaf yoktur."

 

 

BU HADİS’İN EBU DAVUD’DAKİ BENZERİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN